”Virus kan orsaka fetma”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-26

Svensk professor: Det här är inte flum

Ett virus som ger förkylningssymptom kan orsaka fetma hos människor.

Det visar en studie som forskare i USA har gjort.

– Det här är inte flum, det här är välgjord forskning av en väldigt respekterad grupp, säger Stephan Rössner, professor och överläkare vid Överviktsenheten vid Karolinska sjukhuset.

Studien, som genomförts vid Pennington Biomedical Research Centre i Louisiana i USA, visar att 33 procent av de testpersoner som var överviktiga smittats med viruset ad-36 någon gång under sin livstid, medan endast 11 procent av dem som inte var överviktiga hade smittats med samma virus.

Rönen kommer att presenteras i en dokumentär i programmet Horizon på brittiska BBC ikväll.

Luftburet

Viruset ad-36 är luftburet och orsakar symptom som hosta, halsont, diarré och konjunktivit (inflammation av ögats bindhinna).

Undersökningarna har visat att viruset också leder till att antalet fettceller ökar, skriver Daily Express.

– Vi vet nu att det här viruset går till lungorna och sprider sig till olika organ som levern, njurarna, hjärnan och fettvävnaden, säger professor Nikhil Dhurandhar, som lett studien, enligt Daily Express.

– När viruset går till fettvävnad reproducerar det sig självt och skapar mer kopior av sig självt och i den processen ökar antalet nya fettceller, vilket skulle kunna förklara varför människor blir feta när de smittas av viruset, säger Nikhil Dhurandhar.

Nikhil Dhurandhar har tidigare bedrivit studier på möss och kycklingar som fått viruset ad-36 injicerat. De djur som fått viruset ökade mer i vikt än de individer i kontrollgruppen som inte fått viruset, trots att de fått lika mycket mat, vilket BBC rapporterade om i juli 2000.

”Måste vara försiktiga”

Nikhil Dhurandhar skriver på sin webb-sida att det långsiktiga målet med forskningen är att upptäcka behandlingsmetoder eller sätt att förebygga övervikt som orsakas av viruset ad-36.

Stephan Rössner säger att Dhurandars forskning är ”intressant”.

– Det här är bra forskning. Det låter lite fantasifullt att fetma skulle vara en virussjukdom, säger han.

– Fortfarande vet man ingenting om mekanismerna här, men det finns en del misstankar – som bara är misstankar än så länge – att det här skulle kunna vara ett virus som stör cellernas fettomsättning, säger han.

Stephan Rössner berättar att professorn Dick Atkinson i Virginia i USA tidigare ville starta en forskningsgrupp på Karolinska för att undersöka saken närmare.

– Det dyker upp så mycket flum i den här världen – 95 procent är flum – men det här är inte det. Jag brukar alltid säga det att jag praktiserade kirurgi för 40 år sen. Hade jag sagt till min professor då att magsår orsakas av en bakterie hade jag blivit utsparkade och kuggad. 45 år senare fick man Nobelpriset för att man hittat helicobakter i magsäcken. För mig är det ett jättebra exempel på att man måste vara ödmjuk, säger han.

”Många steg kvar”

– Men det är så många steg kvar ännu, det räcker inte att visa att feta har högre halter av antikroppar mot det här viruset, säger han.

Tony Barnett, professor i medicin vid universitetet i Birmingham, säger till Daily Express:

– De här sambanden kan ge en del ledtrådar men tar bort det grundläggande budskapet att vi alla måste träna mer och äta lite mindre.

– Den här forskningen behöver fortsätta men vi måste vara försiktiga, säger han.