Arbeta rätt och slipp smärtan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-21

Är du en av alla som lider av smärta och värk på grund av ditt arbete?

Ofta går det att göra något åt detta – genom att arbeta ergonomiskt.

– I dag är det många som får ont och har det eländigt på grund av dåligt utformad datorarbetsplats, men det går att undvika genom att försöka arbeta ergonomiskt, säger sjukgymnast LilliAnn Thorén.

De flesta av oss drabbas någon gång av smärtor kopplade till arbete. Det kan vara musarm, sms-tumme, tennisarm, ryggont, ont i höfter och leder och så vidare. Enligt undersökningar drabbas så många som 70 procent av den arbetande befolkningen någon gång av den här typen av belastningsskador.

Ofta är orsaken till smärtan dålig ergonomi när man arbetar. Och det gäller inte bara vid fysiska arbeten som involverar tunga lyft – att sitta oergonomiskt framför datorn åtta timmar om dagen kan vara minst lika slitande på kroppen som att arbete hårt fysiskt.

Onaturliga positioner

Orsaken är att människokroppen inte är gjord för att arbeta länge i samma position. Det ensidiga stillasittande framför datorn, eller att dag ut och dag in utföra samma rörelser, är inte naturligt.

– Ergonomi är viktigt för att förebygga skador. En dålig arbetsställning kan på sikt ge förslitningsskador. I dag är det många som får ont och har det eländigt på grund av dåligt utformad datorarbetsplats, men det går att undvika genom att försöka arbeta ergonomisk, säger sjukgymnast LilliAnn Thorén.

Experimentera med kroppen

Kristina Kindblom är också sjukgymnast och har forskat kring nya sätt att tänka för att förbättra ergonomin i arbetet. Hon menar att förutom att se över sin arbetsplats och förbättra arbetsställning, invanda mönster och ta pauser, så kan vi testa vilka rörelser som är bra och dåliga för vår kropp.

– Vi måste använda kroppen som ett pedagogiskt experiment. Testa oss fram och se vad som känns bra och vad som känns mindre bra. Ju mer medveten man är om sin egen kropp och hur man rör sig desto mer kan man påverka invanda mönster som inte är nyttiga.

Ändra en detalj

Kristina Kindblom har utvecklat ett nytt sätt att göra folk uppmärksamma på ergonomi och hur de rör sig.

– Många tänker att nu ska jag ändra på allt, men det fungerar oftast inte. Det kan räcka med att man ändrar en liten detalj – det kan göra stor skillnad. Du sätter i gång en process av förändring som kan leda till ett bättre ergonomiskt arbete. I början får man jobba för att bryta invanda mönster och vanor, men efter ett tag kommer det mer naturligt, säger hon.

Ergonomi

Ergonomi handlar om anpassning av arbete och miljö till människans behov och förutsättningar.

Ofta handlar det om hur arbetsplatsen ska se ut rent tekniskt för att inte slita på kroppen i onödan. Till exempel arbetsställning, arbetshöjd, ljud, ljus och klimat. Men även kroppshållning och hur kroppen används på ett riktigt sätt när man till exempel skjuter, drar, lyfter, och bär.

Belastningssjukdomar

Belastningssjukdomarna är antagligen det största arbetsmiljöproblemet i västvärlden, en uppskattning är att 70% av den arbetande befolkningen drabbas på något sätt. Kvinnor drabbas nästan dubbelt så ofta som män.

Dessa skador orsakar både svårt och långvarigt lidande. Belastningsskador orsakas ofta av långvarigt statiskt arbete som är ensidigt men inte nödvändigtvis särskilt tungt.

Så undviker du belastningsskador framför datorn:

1. Ta pauser

Om du sitter många timmar i sträck framför datorn – glöm inte att ta mikropauser med jämna mellanrum. Ta fem eller tio minuters paus för varje timme eller halvtimme du sitter. Gå en kort runda för att sträcka på benen, vila ögonen och stretcha kroppsdelar som känns ansträngda.

2. Träna

En otränad kropp tar med skada än en tränad sådan. Att träna regelbundet kan förebygga skador genom att öka motståndskraften i kroppen.

3. Använd ergonomiska hjälpmedel

Ergonomiskt tangentbord och mus, höj och sänkbar bordsskiva och speciella ställ för bärbara datorer som får upp skärmen är bara några av många tillbehör som avlastar kroppen.

4. Variera din arbetsposition

Byt position ofta och rör på dig då och då. Kroppen mår inte bra av att göra samma rörelse om och om igen så försök variera dig. Även små förändringar kan göra gott.

5. Stretcha och sträck på dig

Sträck på rygg, axlar, nacke och handleder. Ställ dig upp och stretcha genom att sträcka dig ner mot tårna och åt sidorna.

Följ ämnen i artikeln