After work – nya fällan för kvinnor

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-11-18

Framgångsrika storstads- kvinnor en ny riskgrupp

KVINNA, STORSTAD – OCH AFTERWORK En ny studie visar att den stora riskgruppen är unga kvinnor som regelbundet dricker alkohol efter jobbet. I Norge är 40 procent av all alkoholkonsumtion kopplad till afterwork.

I Norge är 40 procent av all alkoholkonsumtion kopplad till after work eller andra jobbträffar, enligt en ny studie.

Framgångsrika kvinnor i 30-årsåldern som bor i storstaden tillhör den nya riskgruppen.

– De är väldigt extroverta och utåtriktade och dricker i sociala sammanhang, säger Håkan Källmen, alkoholforskare vid Folkhälsouniversitetet.

Företagen borde ta större ansvar för de anställdas alkoholvanor som är kopplade till arbetet, tycker regeringens missbruksutredare Gerhard Larsson.

Han har tagit den av den norska studien, som visar att 40 procent av drickandet är kopplat till arbetet, och varnar nu för att samma utveckling kan vänta Sverige.

Stress ökar drickandet

Gerhard Larsson kommer att föreslå att primärvård och företagshälsovård tar ett större ansvar för att upptäcka riskgrupper.

Där alltså träffarna med kollegorna ingår.

– Jag hajade verkligen till och blev mycket överraskad när jag hörde de här siffrorna som är väldigt höga. Jag tror inte riktigt att vi har kommit upp i samma nivå i Sverige men afterwork har nu tagit sig in i den svenska dryckeskulturen och den här studien fick upp mina ögonen för problemet, säger Larsson, till Sveriges Television.

Enligt Håkan Källmen, alkoholforskare vid Folkhälsouniversitetet, finns det ännu ingen forskning kring den nya vanan att gå ut efter jobbet och ta ett glas.

Däremot finns det en del som tyder på att allt mer stressiga jobb kan bidra till att alkoholkonsumtionen ökar.

Max 14 glas

Men är det verkligen arbetsgivarens ansvar att hålla koll på att de anställda inte dricker?

– Arbetsgivaren kan ju inte bestämma vad folk gör efter jobbet. Däremot vet vi att alkoholförebyggande åtgärder på arbetsplatsen når ut till många och slår väl. Man borde exempelvis inte som arbetsgivare subventionera alkohol, säger Håkan Källmen.

Kvinnor som dricker fler än 9 standardglas vin per vecka och män som dricker över 14 glas har vad man kallar en riskkonsumtion.