Fästingsäsongen har redan börjat

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-29

Vintern har varit ovanligt mild.

Så mild att fästingen redan har vaknat i delar av landet.

– Fästingar har observerats i södra och mellersta Sverige, säger Malin Arneborn, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet, till aftonbladet.se.

Fästingen.

Under 2007 anmäldes 182 fall av TBE i Sverige till Smittskyddsinstitutet. Det är en ökning med 18 fall jämfört med året innan.

– Ökningen beror på flera saker. De kalla vintrarna avgör hur många fästingar som överlever, säger Malin Arneborn.

Stockholm och Södermanland

De flesta har smittats i Stockholms, Södermanlands och Upplands kusttrakter både vid östersjökusten och i trakterna längs Mälarens mellersta och östra del.

– Den största smittorisken är ju i Stockhoms södra skärgård och inne i delar av området vid Mälaren.

De milda vintrarna gynnar fästingen. I år har vi haft en ovanligt varm vinter och i delar av landet har fästingar redan vaknat. Fästingar som kan smitta människan med sjukdomar.

TBE och vaccinering

Den som blir biten av en fästing kan smittas av både borrelia och TBE. I år kan det bli nya rekordnivåer.

– Eftersom det finns fler fästingar så finns det också flera fästingar som är infekterade med TBE. Då är det större risk att man blir smittad, konstaterar Malin Areborn.

Den som smittats med TBE insjuknar efter cirka två veckor och drabbas av feber, trötthet, huvudvärk och muskelvärk. Symtomen försvinner efter några dagar men 20 till 30 procent blir efter någon vecka åter sjuka och uppvisar då tecken på hjärnhinneinflammation. Cirka tio procent uppvisar förlamningssymtom.

En av 100 fästingar bär på TBE och viruset överförs direkt vid bettet.

– Man kan vaccinera sig mot TBE. I samband med det rådgör man med en läkare. Fullt vaccinerad är man efter tre plus en spruta. Sedan måste man vaccinera sig vart femte år för att behålla skyddet.

Borrelia i hela landet

Men TBE är relativt ovanligt, om man jämför med borrelia.

– Vad gäller TBE har man högst 200 fall per år och det är bara i vissa området som TBE förekommer. När vi tittar på borrelia däremot har tidigare studier visat att mellan 10 000 och 12 000 personer smittas varje år av en eller annan variant av borrelia, säger Malin Arneborn.

Fästingar med borrelia finns numera enligt Malin Areborn i nästan hela landet utom i fjällkedjan.

– Borrelia behandlas med antibiotika och det hjälper.

Malin Areborn anser att den som bor eller vistas i riskområdena bör vaccinera sig mot TBE. Sedan talar hon sig varm för "primärprevention".

– Det är alltid bra att skydda sig mot fästingbett. Man bör klä sig ordentligt i gummistövlar med byxorna nedstoppade och en skjorta instoppade i byxorna även om det är en varm sommardag. Sedan bör man söka igenom kroppen på kvällen innan man lägger sig och ta bort eventuella fästingar.

Om du blir fästingbiten

Om du misstänker smitta

Aftonbladet Grafik: Fästingen – sommarens
plåga