Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Dyrt med hoppande läkemedelspriser

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2009-12-14

Statens system för att sänka läkemedelspriserna har utnyttjats av läkemedelsbolagen. Bolagen sänker priserna tillfälligt för att sedan chockhöja dem, och lyckas därmed lura staten på miljontals kronor.

– När vi upptäckte beteendet blev det tydligt att vi måste adressera det, säger Magnus Thyberg, projektchef på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) till TT.

Läkemedelsbolagen får varje månad ge anbud om lägsta pris på en rad läkemedel. Det billigaste preparatet ska sedan säljas av apoteken under månaden. Men systemet har haft klara brister. Under de senaste åren har TLV, som har hand om prissättningen, märkt att bolagen i många fall chockhöjt priserna följande månad och läkemedlet har sålts trots att det inte längre var det billigaste preparatet, skriver Dagens Nyheter.

– De har kunnat fortsätta sälja det under nästkommande månad trots att de höjt priset kraftigt, säger Thyberg.

Dyra konsekvenser

Manipulationer av den här typen har kostat staten omkring en halv miljard sedan 2003, enligt TLV:s beräkningar. Fast det är ett problem som i huvudsak har uppstått under de senaste åren. Totalt har systemet inneburit stora besparingar.

– Det har på många sätt varit en lyckosam reform som har inneburit stora besparingar för staten. Det handlar exempelvis om 5 miljarder kronor under 2007 jämfört med om inga prissänkningar skulle ha skett, säger Magnus Thyberg.

Byts ut mot kopior

Reformen infördes 2002 och syftet var att dyra originalläkemedel skulle bytas ut mot kopior genom att det billigaste alternativet skulle säljas av apoteken. I oktober infördes nya regler som innebär att läkemedel ska säljas till den föregående månadens pris, och det håller nu på att implementeras. TLV utreder också om priserna kan sättas på fyra månader i stället för dagens en månad, för att bland annat underlätta apotekens logistik.

– Vi har satt våra priser enligt de regler som funnits. Vi kan inte manipulera systemet, säger Johan Frödin, chef för generika vid läkemedelsbolaget Biophausia.

Johan Frödin betonar att reglerna ändrades från den 1 oktober så att läkemedel kan fortsätta säljas för samma pris fem dagar in i nästa månad. Han anser inte att det handlar om några chockhöjningar när bolagen höjer och sänker sina priser.

– Samhället sparar enorma pengar varje år på att köpa generikaläkemedel. Innan generika kom in så fanns det ett originalpreparat som kanske såldes för 1 500 kronor och nu är vi kanske nere på en prisnivå på mellan 40 och 200 kronor. När vi gör en "chockhöjning" så är priset fortfarande bara kanske femton procent av originalets pris, säger han.

"Stenhård konkurrens"

Johan Frödin anser att en stor del av ansvaret att se till att sälja det billigaste alternativet ligger hos apoteken. Han kan inte styra över om preparat säljs efter att de har höjt priset.

– Det viktiga med systemet är ju att apoteken blir skyldiga att köpa in det billigaste preparatet. Det är en stenhård konkurrens bland oss generikabolag, säger han.

Så länge det nuvarande systemet finns kommer de att fortsätta höja och sänka priset månad för månad.

– Den som har lägst pris är den som får leverera. Sänker jag priset en månad och fortsätter sänka kommer alla sänka hela tiden, då blir det en kraftigt nedgående pristrend. Nu får man höja priset och hoppas att man får sälja om några månader igen, säger han.

TT