Hierarkier i vården

Publicerad 2011-03-28

Fyra av fem sjuksköterskor oroar sig över läkarnas inkompetens men ytterst få vågar påpeka när misstag görs.

Det framgår av en studie där 6 500 sjuksköterskor intervjuats.

Nu varnar man för att de här djupt rotade hierarkierna inom vården hotar patientsäkerheten.

Enligt Medicinska institutet i USA dör upp till 98 000 amerikaner varje år på grund av misstag som skulle kunna undvikas.

Utöver mänskligt lidande kostar det både ekonomiskt och i förlorat förtroende för sjukvårdssystemet skriver Dagens Sjuksköterska.

Sköterskorna säger inte ifrån

Det var för att se vad dessa misstag beror på och hur de ska gå att undvika intervjuerna gjordes.

Trots att en majoritet av de amerikanska sjuksköterskorna uttryckte en oro över farliga genvägar, inkompetens och respektlöst bemötande vågade endast 11-17 procent ta upp misstag där patienter skadats.

Många menade att sjukhusens hierarktiska strukturer för att få vågar säga ifrån när läkare inte följer sjukhusens riktlinjer.

Nyligen avskedades till exempel två sjuksköterskor sedan de anmält en läkare som gav otillräcklig vård. Detta trots att de hade rätt i sak och läkaren togs ur tjänst.

”Det blir bättre”

Kristin Peterson, specialistutbildad hjärtsjuksköterska och ordförande i föreningen som sponsrade studien, berättar för tidningen National Journal att det ändå gjorts framsteg.

– Jämfört med vad vi lärde oss 2005 så säger sjuksköterskor ifrån mycket oftare. Det är nu nästan tre gånger mer sannolikt att de talar direkt med den berörda personen och delar med sig av sin oro.

”Hierarkierna ett måste”

Även i Sverige väcker studien känslor.

Många känner igen sig och lyfter fram lagarbetet som positiv förebild.

”Olika yrkesgrupper har olika kunskaper, olika individer olika erfarenheter och på en bra arbetsplats löser men problem genom att kommunicera! Detta kan vården bli betydligt bättre på! Biter mig i tungan (och fingrarna) för att inte skriva om någon av alla de gånger en överläkare betett sig lika rationellt som Khadaffi gör i dessa dagar...” skriver en läsare i en artikelkommentar i Dagens Sjuksköterska och får genast medhåll:  ”Vissa stofiler tåler inte idéer eller synpunkter. Är det nytt? Det finns interaktionsteoretiker som beskriver korridorsnacket och dess betydelse, på gott och ont. Kanske läge för läkarna att börja plugga dessa teorier?”

Andra menar andra att hierarkin är ett måste. ”hierarchi är nödvändig och betyder inte respektlöshet utan klar arbets- och kompetensfördelning för patientens bästa. alternativet är anarchi. och tro mig, den dödar ånnu fler...” skriver en läkare.

Frågan är hur hierarkin ser ut?

Så här skriver en underläkare: ” Jo, nog finns det hierarki alltid. Som underläkare blir man ju alltid ifrågasatt av operationssköterskor, anestesisköterskor, specialistläkare och överläkare”.