Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

– Trotsa din ”Nobel-fobi”, Jelinek

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-10-08

Experten: Över 200 000 svenskar lider som litteratur-pristagaren

Elfriede Jelinek vägrar komma till Nobelfesten och ta emot sitt litteraturpris.

Orsak: hon lider av social fobi, en dold sjukdom som hundratusentals svenskar drabbats av.

– Mitt råd till Jelinek är att trotsa sin rädsla. Annars kommer hon ångra sig för resten av livet, säger docenten Christer Allgulander.

vill stanna hemma Elfriede Jelinek har social fobi, rädsla för att göra bort sig bland människor.

Årets Nobelpristagare i litteratur, Elfriede Jelinek, tackar nej till festinbjudan. Hennes sjukdom, social fobi, hindrar henne från att ta emot priset ur kungens hand.

– Jag kan inte utsätta mig för människorna. Jag har en svår social fobi och klarar inte att gå igenom en sådan stor ceremoni, säger hon till Dagens Nyheter.

Sjuklig blygsel

Hundratusentals svenskar förstår varför hon stannar hemma. Social fobi är nämligen en folksjukdom som drabbar 2-3 procent av befolkningen. Förr i tiden kallades den sjuklig blygsel eller folkskräck. Sjukdomen innebär att man har en skräck för situationer där man riskerar att hamna i centrum för andras uppmärksamhet.

– En riktig social fobi påverkar hela livet. I kontakt med andra människor uppstår en känsla av att man kommer att göra bort sig, vilket styr hur man beter sig. Det kan innebära att man tackar nej till en middag av rädsla för att säga något dumt, att man har svårt att arbeta i grupp eller att hitta en partner. Många drabbade lever ensamma eller med en dominant partner, säger Christer Allgulander, docent och forskare i social fobi på Karolinska institutet.

Beror på ärftlighet

Elfriede Jelinek mår dåligt av att ha fått priset, berättar hon för österrikiska nyhetsbyrån Apa.

– Visst är jag lycklig, men det följer en massa krav med priset som jag inte vet om jag klarar. Mitt i lyckoruset känner jag en skräck.

Orsaken bakom social fobi är inte känd, men forskare tror att den delvis beror på ärftlighet.

– Den mänskliga komponenten står för en tredjedel av risken men resten beror på vad man gör i livet: vilket yrke man har, vilket kön och vilken ålder. I dag ställs inte bara krav på att man ska vara duktig på jobbet eller i skolan, utan även att man ska vara trevlig. Elfriede Jelinek är ett bra exempel på att man kan ha social fobi och vara duktig ändå, säger Christer Allgulander.

”Trotsa din rädsla”

Hans råd till Elfriede Jelinek är att trotsa sin rädsla och åka till Stockholm och ta emot priset. Annars gör hon ett misstag hon kommer att ångra resten av livet.

– Hon bör åka och samtidigt vara öppen med sin sjukdom. Acceptera att hon kommer att stamma, rodna och ha hjärtklappning – och stå ut med det. Om hon åker kommer hon efteråt att känna att hon har besegrat sin oro.

Elfriede Jelinek hävdar dock med bestämdhet att hon stannar hemma.

– Jag kan inte komma till Stockholm. Men jag kommer att skriva en text. Den måste läsas av någon annan.

Så många får hjälp

Har du social fobi?

Testa dig här!

Hanna Blanksvärd

Följ ämnen i artikeln