Ny upptäckt ställer om biologiska klockan

Publicerad 2012-07-16

Dygnsrytmen kan ge dig diabetes.

Nu kan forskarna ha hittat en lösning:

En substans som gör att den biologiska klockan går långsammare.

Den nyupptäckta substansen kan påverka vår dygnsrytm. Äldre personer som har problem med att de vaknar för tidigt skulle kunna få hjälp med att sova längre, medan morgontrötta tonåringar lättare skulle kunna ta sig upp på morgonen.

– Substansen påverkar hastigheten i klockan så att den blir lite långsammare, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt vid Karolinska institutet.

Kan hjälpa mot diabetes

De amerikanska och japanska forskarna bakom studien, som är publicerad i tidningen Science, letade efter en substans som kunde förlänga den biologiska klockan. Till sin förvåning upptäckte de samtidigt att substansen indirekt påverkade nyproduktionen av glukos i levern och därmed också blodsockernivån.

Nu hoppas forskarna att upptäckten ska leda till nya mediciner mot typ 2-diabetes.

– För mycket glukos är en av orsakerna till diabetes och då kan det här vara ett möjligt sätt att reglera glukosnivåerna och behandla diabetes, säger John Axelsson.

– Det här är ju grundforskning, men det är en väldigt rolig idé. Sedan får man se om det kan leda till något, säger Torbjörn Åkerstedt.

Skiftarbete en riskfaktor

Störd sömn ökar risken för diabetes, visar flera studier. Sover man för lite riskerar man att bli glukosintolerant.

En stor amerikansk studie som undersökt hur skiftarbete påverkar hälsan hos över 100 000 kvinnor visar att ju fler år man jobbar i skift under nattetid, desto större är risken att drabbas av diabetes. Risken märktes redan efter de första åren.

Skiftarbete innebär ofta sömnstörningar som på lång sikt har effekt på ämnesomsättningsrelaterade sjukdomar som typ 2 diabetes.

– Skiftarbete är en riskfaktor precis som rökning. Det är en belastning på systemet. Betydligt färre når pension inom skiftarbete jämfört med de som har normal arbetsvecka, säger John Axelsson, sömnforskare och skiftarbetesexpert vid Karolinska institutet.