”Förra vintern kunde jag inte gå ut på tre månader”

Uppdaterad 2012-04-24 | Publicerad 2012-04-19

Rina Andersson är allergisk mot snö

Rina Andersson var sju år och skulle bygga en snögubbe när hon fick klåda och utslag över hela kroppen. Mamman tog med henne till husläkaren och efter en massa prover stod det klart att Rina var allergisk – mot snö.

– Folk tror inte att det är sant när jag berättar vad jag är allergisk mot, säger hon.

Rina Andersson har aldrig gjort snöänglar tillsammans med sina barn. Inte byggt snögubbar eller kastat snöboll med dem heller.

– När barnen var små fick andra komma och leka med dem ute i snön, för det har jag aldrig kunnat göra, berättar Rina.

Allergin kom när hon gick i första klass, och ända sedan dess har hon undvikit snö så gott det går. Hon rör aldrig snön och om hon måste ut när marken är vit ser hon till att ha tjocka kläder och vantar.

– Om jag tar i snö får jag utslag, inte bara på händerna utan över hela kroppen. Jag får klåda, blir rödflammig och får sårskorpor. Då måste jag smörja in kroppen med en kräm för att lindra det värsta.

3 månader inomhus

Rina minns särskilt vintern 2011, för den fick hon tillbringa inom hemmets väggar.

– Förra vintern kunde jag inte gå ut på tre månader. Det var ju riktigt kallt och det snöade och blåste, så jag fick hålla mig inomhus. Det var väldigt jobbigt, till slut blev jag nästan desperat och ville ut. Under tiden fick min man och mina barn hjälpa mig att handla mat. Tur att vi bor nära affären i alla fall, säger hon med ett skratt.

Åkte ambulans efter oväder

När det snöar och blåser är det värst, och då måste Rina helst hålla sig inomhus, men vädret är lurigt och det har hänt att hon överraskats av snöoväder när hon varit ute.

– En gång när jag var ute och gick med mina hundar började det snöa och blåsa så mycket att jag fick svårt att andas. Jag fick panik och tog mig snabbt hem och ringde en ambulans som fick komma och hämta mig och köra mig till akuten. Det var inte roligt alls, berättar hon.

Experten Jan Lötvall, professor i allergisjukdomar vid Göteborgs universitet, om snöallergi

Jan Lötvall, professor i allergisjukdomar vid Göteborgs universitet.

Vad är snöallergi?

– Jag har aldrig hört talas om snöallergi. Däremot kan man vara överkänslig mot kyla, det kallas köldurtikaria. Kylan får de blodkroppar i huden som heter mastceller att aktiveras och triggas.

Hur vanligt är det att vara allergisk mot kyla?

– Det är inte så ovanligt faktiskt. Den som är allergisk mot kyla kan inte duscha eller bada kallt, och det kan räcka med att hålla i en isbit för att få symtom.

Vilka är symtomen?

– Kylan ger nässelutslag på huden, och ett kallt bad kan ge kroppen en allergisk chock.

Finns det medicin som hjälper mot köldallergi?

– Ja, ofta fungerar vanliga antihistamintabletter bra. Man kan minska risken genom att ta tabletterna varje dag, och fungerar inte det kan man behöva öka dosen. Annars finns ett nytt läkemedel nu som man injicerar, men det är väldigt dyrt. Om man har svåra besvär kan man ändå kanske överväga det.

Har du några råd till de som är drabbade?

– Att undvika att bli nerkyld genom att till exempel bada kallt, att hålla sig varm och ta ta antihistamintabletter dagligen.

Rina Andersson

Ålder: 47.

Familj: Man och har tre barn.

Bor: Västerås.

Gör: Personlig assistent.

Följ ämnen i artikeln