Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Expertens varning: Då kan ditt barn ha synfel

Publicerad 2012-09-26

Här är expertens råd till föräldrar som misstänker att deras barn har synfel.

Det gäller att vara uppmärksam och söka hjälp om ditt barn har problem med ögonen.

– Ett allmänt ointresse för saker som finns på nära håll kan tyda på att barnet inte ser sakerna så klart och tydligt, säger Michael Nyman, legitimerad optiker på Synsam.

Översynthet är det vanligaste synfelet hos barn. Översynthet innebär att barnet anstränger ögats muskulatur vilket i sin tur kan leda till skelningar och huvudvärk.

– Flertalet barn har det i större eller mindre omfattning under de första levnadsåren. När barnet kommer upp i skolåldern är närsynthet och astigmatism andra vanliga synfel, berättar optikern Michael Nyman.

 ”Barnens agerande”

Som förälder finns det några tecken som kan vara en varningssignal på att ditt barn har synfel.

– Hos små barn, där det är svårt att fråga om de har svårt att se, kan man ofta läsa av synfelstyper på barnens agerande. Ett allmänt ointresse för saker som finns på nära håll kan tyda på att barnet inte ser sakerna så klart och tydligt så att det blir intressant. Det kan vara orsakat av översynthet som kan ge suddig och/eller ansträngt seende på nära håll.  Astigmatism kan även vara orsaken då det ger ett suddigt seende på alla avstånd. Skelning är en vanlig konsekvens av översynthet, ser man att barnet skelar så är det inte ovanligt att det orsakas av detta synfel.

”Omgivningen är suddig”

Om ditt barn inte är intresserad av saker som sker på längre håll kan det vara fråga om närsynthet.

– Då är omgivningen suddig medan detaljer på nära håll syns bra. Ibland upplevs barnets allmänna utveckling långsam eller försiktig, även det kan tyda på att barnet inte riktigt ser allt runtomkring. Stora synfel upptäcks ibland genom att barnet, när det börjar rita, avbildar saker i konstiga former. En cirkel till exempel kanske inte alls ses som rund på grund av synfelet, eller att man snubblar och går in i saker.

Viktigt med kontroller

Enligt Michael Nyman är det viktigt att upptäcka felet i tid och att sedan regelbundet göra återbesök hos läkare eller optiker.

– Syn är till mycket stor del en inlärd funktion, vi föds alltså inte med fullt fungerande ögon. Från födsel till tidiga skolåldern pågår en ständig utveckling av synens funktioner och att kordinera kroppens motorik till synens intryck. Det är därför viktigt att synfel inte tillåts hämma den utvecklingen. När ett synfel konstaterats är det viktig att följa upp det med regelbundna kontroller så att glasögon eller kontaktlinser hela tiden anpassas till barnets synförändring och utveckling. Ofta rekommenderas kontroller var 6:e till 12:e månad.

 ”Tillväxt av ögat”

Har man tur kan synfelet växa bort och barnet kan sluta med glasögon eller linser.

 –  När barnen växer upp och blir större sker även en tillväxt av ögat vilket ofta påverkar synfelets utveckling. Vi vet även att synen kan utvecklas olika beroende av yttre omständigheter som miljö, kost och aktivitet. Översynthet är en synfelstyp som ofta minskar eller växer bort fram till tonåren.

Hur gör jag för att få barnet att använda glasögon?

– För att det ska fungera bra krävs en båge som är speciellt anpassad för barnets ansiktsform. Det är också viktigt att barnet tycker att de är snygga, så det känns kul att använda dem. Sedan måste glasögon självklart kännas sköna att bära. Att de är tunna och lätta, inte klämmer åt, sitter för löst eller immar igen. De måste också vara tåliga så att lek och skoj får fortsätta utan att man behöver tänka på glasögonen. Väljer man glas av lite högre kvalité får man även de positiva effekterna att utseendet av ögonens storlek inte förändras lika mycket, även barn vill ju ha normala ögon genom glasen och inte jättestora eller små.

Minimedia

Följ ämnen i artikeln