Kroppen luras av aspartam

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2000-09-12

Det konstgjorda sötningsmedlet aspartam finns bland annat i läsk.

Lättläsken är söt utan socker. Förklaringen stavas aspartam.

Det konstgjorda sötningsmedlet är mycket omtvistat.

Den som på sin dator söker efter ordet aspartam på internet blir rikligen belönad, i alla fall om målet är att få mycken läsning. Ännu fler blir träffarna om man lägger till ett e och därmed söker på den engelska stavningen.

Sötningsmedlet aspartams eventuella nytta respektive skadlighet är föremål för en lindrigt sagt livlig debatt.

Diskussionsvågorna har svallat av och till sedan det konstgjorda ämnet togs fram på 1960-talet. I våras fick de ny fart då lundaprofessorn i medicinsk och fysiologisk kemi Charlotte Erlanson-Albertsson återupptog kritiken.

– Aspartam ger en effekt på blodsockret. Kroppen luras att tro att den fått socker och producerar därför insulin, som gör att blodsockret sjunker.

Har hon rätt är det ingen oväsentlig fråga. Många av oss konsumerar dagligen ämnet, som bland annat finns i lightläsk, cider, brustabletter, tugggummi, sylt och marmelad. Globalt betraktat omsätter aspartam gigantiska summor.

– Det är ohyggliga pengar inblandade. Handläggningen då medlet godkändes i USA lämnar en del frågetecken, framhåller docent Michael Sjöström vid Enheten för preventiv näringslära i Huddinge.

Hans kollega, nutritionist Agneta Yngve, noterar att det förs en diskussion om huruvida aspartam påverkar den naturliga aptitregleringen samt ifrågasätter om det alls kan vara bra att använda lightdrycker.

Kan påverka humöret

– Aspartamet är väldigt kontroversiellt. Bland annat finns det vissa som menar att det har effekter på humöret, säger Agneta Yngve.

Varken hon eller Sjöström kan dock inta en övertygad ståndpunkt till aspartam. Det kan däremot professorn i industriell näringslära Nils-Georg Asp. I likhet med aspartamkritikern Erlanson-Albertsson är han verksam vid Lunds universitet, men Asp har en helt annan syn på saken.

– Sötningsmedlen inklusive aspartam är säkra, det är väl undersökt enligt min uppfattning. Särskilt diabetiker har stor nytta av produkterna, konstaterar professor Asp.

Lika lite orsakar det förnyade aspartamlarmet något ringande i varningsklockorna hos den ansvariga myndigheten.

– Aspartam hör till de medel som utretts allra mest genom åren, fastslår nutritionist Wulf Becker vid näringsenheten på Statens livsmedelsverk i Uppsala.

Sötningsmedel ger mindre energi

Per Högfeld