Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Skratt är gympa - för hela kroppen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-08

För 50 år sedan garvade vi tre gånger mer

skratta som ett lejon Här lär sig de blivande skrattinstruktörerna Lennart Mattson, Viktoria Säll, Fredrik Holmqvist och Robert Säll att locka fram ett lejonskratt. Testa själv hemma med kompisarna: Ta upp "tassarna", räck ut tungan och morra åt varandra"

Skrattar bäst som skrattar sist gäller inte! Vinnaren är den som skrattar mest.

För skratt har en mängd positiva effekter på kroppen.

Vi blir avslappnade och mer kreativa. Vi tål smärta bättre och får ett stärkt immunförsvar.

Maud Skoog Brandin, skratterist.

- Skrattet är som en inre joggning. Man använder mycket muskler i buken. Hjärta och lungor får sig en riktig omgång och blodcirkulationen ökar.

Skratteristen Maud Skoog Brandin är lyrisk. Hon har skrattat professionellt i fem år och är ordförande för Sveriges första skrattklubb, Skratta för livet.

Hon får folk att skratta i grupp, utan anledning, genom olika ho-ho-ha-ha-övningar. 100 skratt motsvarar 30 minuter på gym.

- Det ger ny energi. När man skrattar rejält blir man varm i kroppen och pustar efteråt. Man är helt slut efter ett sånt skratt. Tala om härlig gympa, säger hon.

Hosta ger väl samma motion?

- Det är samma rörelser, men inte lika roligt. De som sjunger har liknande rörelser och man känner ofta glädje när man sjunger.

Lindrade smärtan

Forskningen kring skrattets positiva effekter tog fart efter den amerikanska tidningsredaktören Norman Cousins bok "Att besegra sin sjukdom". Han drabbades 1964 av en smärtsam ryggradssjukdom som bedömdes obotlig. Men i stället för sjukhus valde han att flytta till ett hotellrum och titta på roliga filmer och läsa humorlitteratur med goda vänner. Han märkte att tio minuters skratt hade en smärtlindrande effekt i upp till två timmar.

I dag är det vetenskapligt belagt att vi utsöndrar endorfiner (som brukar kallas kroppens eget morfin) när vi skrattar.

Finns det inga nackdelar alls?

- Nja, vissa muskler i sätesregionen kan slappna av så mycket när man skrattar att man kissar på sig, fnissar Görel Kristina Näslund, psykolog och författare till boken "Det goda skrattet". Och så kan man få träningsvärk i magen.

Skrattet är ett tecken på välbefinnande. Och en social funktion. Du har säkert märkt att skratt ofta smittar. Det är lätt att börja fnissa om man hör ett härligt skratt på stan.

Men vi skrattar för lite. För 50 år sedan lär vi ha skrattat 18 minuter per dag. Nu är vi nere i sex minuter.

Skrattbristen kan bero på att vi flyttar mycket i dag, man lämnar sin trygga värld. Det är svårare att hitta skrattet i en ny grupp, menar Görel Kristina Näslund.

Viktig social funktion

Den amerikanske psykologen och skrattforskaren Robert Provine har visat att det är 30 gånger mer sannolikt att man skrattar tillsammans med andra än när man är ensam.

Han menar att vårt skratt är en viktig social funktion - som utvecklats ur ett naturligt svar på kittlingar. Små barn älskar att bli kittlade och skrattar instinktivt. Det handlar om en grundläggande kommunikation för att befästa bandet mellan barn och föräldrar.

Barn skrattar mer

En fyraåring skrattar upp till 500 gånger per dag. En vuxen bara omkring 15. Enligt Robert Provine är det beviset för att skratt inte måste vara kopplat till humor utan snarare är en social funktion.

Barn är så känsliga för kittling att de ofta börjar skratta redan när någon låtsaskittlas. Beröringen bygger på att den är oförutsedd. (Därför går det inte att kittla sig själv.)

- Barn kan skratta åt många saker, som att man ställer en sko på huvudet, säger Görel Kristina Näslund.

Det handlar om att förvänta sig något - men så inträffar något helt annat.

Precis samma sak som en riktigt bra vits bygger på.

Men en skrattsalva utan humoristisk anledning är lika effektiv, menar skrattkonsulterna.

Världens första skrattklubb startade i Bombay av den indiske läkaren Madan Kataria. Först var det ett gäng som träffades och berättade roliga vitsar. Men när vitsarna tagit slut fortsatte de träffas bara för att skratta.

I dag finns 2 500 skrattklubbar i världen med 900 000 aktiva skrattare.

Går det verkligen att skratta på beställning?

- Ja, det går jättebra. Men man måste vara lekfull och själv vilja det. Först kan skrattet kännas konstlat men för de flesta går det snabbt över i ett personligt, spontant skratt, säger Maud Skoog Brandin.

Hur mycket skrattar du själv?

- Så mycket som möjligt, mer än förr. Jag märker att jag har närmare till skratt. Man blir öppnare och gladare.

Första söndagen i maj har gjorts till en officiell världsskrattdag. Men det är lika bra att börja öva redan nu. Ett gott skratt tycks ju - faktiskt - förlänga livet.

Så lurar du dig själv till skratt

Le mot din spegelbild.

Världens roligaste vits?

Kvinnor skrattar lättare än män

Eva Barkeman