Ambulanser räddar liv – och orsakar krockar

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-30

Vanligt att utryckningsfordon skapar trafikolyckor

När en ambulans rycker ut blir många förare så nyfikna att de tappar koncentrationen – och krockar.

På sex år har 63 trafikolyckor skett där bilister väjer eller bromsar för ett utryckningsfordon.

När en ambulans med tjutande sirener dyker upp på vägen är det vanligt att en bilist blir påkörd bakifrån av en annan bilist för att man bromsat in för utryckningsfordonet.

– En annan vanlig orsak till en svallvågsolycka var att bilisten, för att underlätta ambulansens framfart, väjer ut i vägkanten, säger forskaren Pontus Albertsson till Dagens medicin.

Det kallas svallvågsolycka när en trafikolycka sker på grund av ett utryckningsfordon som själv inte är involverad i incidenten. Mellan 2003 och 2008 skedde 63 svallvågsolyckor i Sverige och i den mest typiska är ambulanser inblandade.

Det har forskarna Pontus Albertsson och Per-Olof Bylund vid akut- och katastrofmedicinskt centrum vid Norrlands Universitetssjukhus kommit fram till i en studie. Varför de här olyckorna sker vet de inte, men en anledning kan vara att bilistens uppmärksamhet dras till utryckningsfordonet, i stället för att fokusera på vägen och andra trafikanter.

– Många av dem som körde in i en annan bil hade följt ambulansen i backspegeln. Eller att folk blir nervösa eller stressade av utryckningsfordonet, säger Pontus Albertsson.

Studien ingår i ett projekt med syfte att förbättra utbildningen för förare av utryckningsfordon.