Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

PMS-pillret – nu blir det billigare

Publicerad 2012-05-07

”Hunden är världens bästa medicin. Han har fått gå många vändor”, säger Madelaine Rythström, 44, som tog Loomis på promenad när humöret rann till under PMS-perioderna och hon såg som säkrast att fly hemmet.

Madelaine Rythström, 44, hade svåra premenstruella besvär men fick pröva ett nytt läkemedel mot PMDS.

– Jag har blivit piggare, gladare, jämnare i humöret och orkar mer, säger hon.

Nu ingår läkemedlet, Premalex, i högkostnadsskyddet.

Elias Eriksson, professor i farmakologi, vid Sahlgrenska Akademin på Universitetet i Göteborg.

Premalex är det första godkända läkemedlet i Sverige för behandling av svåra premenstruella besvär (PMDS) och godkändes i höstas.

Madelaine Rythström , 44, egen företagare på Gotland med två vuxna barn har lidit av PMDS sedan 30-års ålder. Två veckor varje månad före mens mådde hon pyton.

– Jag blev väldigt låg, såg allt negativt och fick tunga, svarta tankar. Alla känslor var på helspänn.

Hon grät mycket, drog sig undan och kunde bli rasande över bagateller.

– Jag kunde vara stöddig, kaxig och riktigt förbannad. Då var det synd om stackars maken. Hade jag skällt ut min man utan anledning så ångrade jag mig fruktansvärt efteråt, men kunde inte säga förlåt.

Inte svart längre

Spänningstillståndet liknade en depression.

– Det tog en stor del av min livskraft.

Hon vädjade till sin gynekolog ”Finns det inget krumelurpiller? Mirakelpiller?”. Och när hon fick pröva den nya medicinen förbättrades livskvaliteten betydligt.

– Jag mår mycket bättre. 80-90 procent av de psykiska symptomen har försvunnit och tar inte längre kraften från mig. Jag ser inte så svart på livet längre, säger Madelaine Rythfors.

Aftonbladets reporter om Medicin och hälsa, Mary Mårtensson.

Orsakar stort lidande

En svensk Premalex-studie vid Sahlgrenska Akademin, med 160 kvinnor med PMDS, visar att 85 procent av kvinnorna svarade på behandlingen. Symptomen minskade med 80 procent.

– PMDS orsakar stort lidande. Det påverkar påtagligt kvinnornas livskvalitet. De mår lika dåligt under sin premenstruella period som en deprimerad person. Det påverkar relationerna till både partnern och barnen och även den socioekonomiska situationen, säger Elias Eriksson, professor i farmakologi, ansvarig för studien.

Sedan i fredags ingår Premalex i högkostnadsskyddet för läkemedel sedan det godkänts av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket