Brun – inte bränd

Uppdaterad 2018-07-17 | Publicerad 2009-04-24

Så får du snygg färg av vårsolen

Vårsolen är härlig men farlig – mycket starkare än man tror.

Här är hudläkarens bästa sola-säkert-tips.

Äntligen! Värmen är här. Men ta det lugnt med solbadandet. Är du vinterblek är det solskyddsfaktor 30 eller högre som gäller.

– Jag har alltid faktor 30 i ansiktet under sommaren för att undvika missfärgningar, säger Solbritt Lonne-Rahm, överläkare på hudkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset.

Lägre på kroppen

På kroppen kan du välja en lägre faktor, men börja ändå med än hög – faktor 15 eller mer – för att få ett tillräckligt skydd.

– När man har fått färg kan man byta ner sig till lägre faktor. Men sluta inte med solkräm bara för att du har blivit brun – huden mår alltid bra av skydd.

De som är väldigt solkänsliga, till exempel rödlätta, bör aldrig steka i solen.

Skynda långsamt

Att skynda fram solkysst hud går tyvärr inte – sitt i skuggan råder Solbritt Lonne–Rahm.

– Ingen bör steka i gassande sol mitt på dagen. En sån bränna flagnar bort på en vecka men ger hudskador för livet.

Stramar eller bränner det i skinnet gör du klokt i att ta en skugg-dag, för att låta huden återhämta sig.

Det vanskliga med solskador är att de inte kommer på en gång, utan blir synliga först i medelåldern – och då är det för sent att gör något åt.

– Brännan har sitt pris. Hastar man fram färg i dag får man missfärgningar på huden i form av röda- och bruna fläckar som syns först om tio, tjugo år.

Till nästa sommar

Det bästa är att sola förmiddag och eftermiddag och hålla sig i skuggan då solen är som starkast. Då minskar risken för solskador och du blir snyggt brun – dessutom håller den brännan länge.

– En solbränna som byggs upp sakta kan sitta nästan ända till kommande sommar.

Men tar inte det väldigt lång tid om man solar i skuggan?

– Jo, men om man absolut vill se brun ut tycker jag att man kan använda brun-utan-sol så länge. En riktig solbränna sätter sig på djupet, och det måste få ta tid.

Och man blir brun trots solkräm?

– Absolut! Det dröjer lite, men man slipper hudskador och missfärgningar, säger överläkare Solbritt Lonne-Rahm.

Väl rätt solkräm!

Skydd mot uva och uvb. Ett måste.

Hög faktor. Välj helst minst faktor 10. Tänk på att faktorn minskar rejält om du inte stryker på riktigt tjockt - tillverkarna räknar med en kupad vuxenhand till en vuxen och en kupad barnhand till ett barn. Tar du bara hälften kan faktor 15 bli faktor 5!

Fysikaliska filter till barn under två år. Kemiska filter går in i kroppen och det är okänt vilken effekt det har på små barn. De kan också öka risken för kontaktallergi. Fysikaliska filter lägger sig som en hinna utanpå huden och tas inte upp av kroppen.

Inte för hög fetthalt. Undvik oljor och mycket feta krämer som ibland finns utomlands - de kan öka solupptaget. En fet hudkräm har samma effekt - undvik om du kan.