Dna-banta – rasa i vikt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-05-17

Anna, 40: Tidigare tog det alltid stopp vid två till tre kilon

Avslöja dina gener och tappa kilon.

En ny metod ger dig rätt diet baserad på dina genetiska förutsättningar.

Anna Bratt, 40, testade och gick ned i vikt.

– Tidigare tog det alltid stopp vid två–tre kilon, säger hon.

Det finns ingen bantningsmetod som passar alla.

I stället hävdar amerikanska forskare att man ska välja diet efter sina genetiska förutsättningar. Den som väljer rätt diet efter sin gentyp går ner upp till tre gånger så mycket i vikt än den som väljer ”fel” diet, skriver Dagens Nyheter.

Kostar 1 000 kronor

Genom ett gentest kan man avgöra vilken kostdiet som gör att kilona rasar. Företaget Interleukin säljer testet i USA för 149 dollar (cirka 1 150 kronor). Företaget planerar att sälja testet även i Europa, men vill inte säga när.

Företaget Inherent health tar två veckor på sig att leta reda på genkoden i en

persons arvsmassa, och tar sedan fram en figursydd diet utefter resultatet.

Medicinreportern Anna Bratt, 40, på Dagens Nyheter har testat metoden. Hon har under de senaste åren successivt gått upp sju kilo. Innan hade hon provat fyra-fem dieter utan att se något resultat.

– Jag tvingades att se på när sambon och vänner rasade i vikt av kolhydratbantning, men för mig tog det bara stopp vid två–tre kilon. Jag mådde pyton, säger hon.

Extra känslig för fett

Hon gjorde ett gentest genom det amerikanska företaget och fick veta att hon var extra känslig för fett, och särskilt mättat fett, i maten.

– Jag behöver också extra intensiv träning om min kropp ska bränna energi. Långa promenader har ingen effekt på mig, säger hon.

För att få i sig rätt mat baserat på provresultatet tog hon hjälp av en dietist. Nu har Anna Bratt gått ned över tre kilo i vikt. Hon är nöjd med den effekt testet har gett på hennes viktminskning.

– Absolut, eftersom jag har haft problem att hitta en diet som funkar. Det är spännande med genforskning, även om jag tycker att man ska vara något skeptisk, säger hon.

”Folk reagerar olika”

Bantningsprofessorn Stephan Rössner på Huddinge sjukhus säger att han tycker att det är intressant, bra och seriös forskning som kommit.

– Men i och för sig är det ingenting nytt. Det har visat sig länge att folk har olika sätt att svara på belastningar i systemet och reagerar på olika sätt, säger han.