Han är vaken – när kirurgerna skär i hans hjärta

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-14

Indiska kirurger har genomfört hjärtoperationer på vakna patienter

Bolmax Periera från Indien var vaken när läkarna opererade hans hjärta.

Men det var ingen läkarmiss.

Vakenoperationer gör det möjligt för kirurgerna att prata med patienten under ingreppet, och upptäcka komplikationer snabbt, skriver Sky News.

Kirurger vid Fortis sjukhus i Bangalore i Indien har utfört en hjärtoperation på en man som var helt vaken när han fick en ersatt hjärtklaff. Patienten, prästen Bolmax Periera, fick endast ryggmärgsbedövning innan operationen. Han hade ingen känsel från halsen och neråt, men han kunde ändå känna när kirurger tryckte och drog inne i hans bröstkorg.

Innan operationen var Bolmax Periera exalterad över att han inte skulle sövas.

– Det är intressant att jag kommer vara vaken under operationen. Jag kanske kommer se mitt eget hjärta, sa Bolmax Periera till Sky News.

Han såg dock inte sitt hjärta under operationen eftersom ett skynke hängde för, men han kunde prata med kirurgerna. Vid ett tillfälle bad han om en kudde.

Billigt

Vakenoperationer gör det möjligt för läkare att övervaka patientens hjärna eftersom det finns en risk att små fragment kan gå av inne i artärerna och flöda upp till hjärnan. Något som kan orsaka en stroke. Men genom att hålla uppsikt och prata med patienten kan läkarna tidigt upptäcka komplikationer.

Metoden är dessutom billigare än att använda avancerad teknik för att övervaka en sövd patient. Därför tror de indiska kirurgerna att det kommer bli allt vanligare med "vakenoperationer".

Kirurgen Vivek Jawali säger till Sky News att bara omkring 4 procent av patienterna säger nej till att vara vakna under ingreppet. Om patienten förstår de vetenskapliga fördelarna brukar de inte avböja.

– De har det väldigt bekvämt på operationsbordet. Jag satte inte ens på honom hörlurar med musik, han lyssnade på vad vi pratade om, säger Vivek Jawali.

– En sak som jag hörde dem säga var: det här är hjärtat. Så jag visste att mitt hjärta var vidöppet, säger Bolmax Periera.

Finns komplikationer

Urban Säfwenberg, överläkare och verksamhetschef vid akutsjukvården på Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger att metoden är känd sedan tidigare.

När man gör operationer från naveln och nedåt är det här en vanlig operationsteknik. Till exempel när man gör knä- och höftproteser eller vid planerade kejsarsnitt.

Han menar dock att det finns komplikationer när bedövningen ska sättas längre upp.

– Det är väldigt svårt att komma in med bedövningssprutan, för då måste man få in den i den högre delen av ryggkotorna eller halskotorna. Där finns det många nerver som går ut och ryggmärgsvätskan är väldigt tunn så det finns en stor risk att man kommer åt ryggmärgen och då kan man få en kvarstående förlamning.

En annan risk med den här typen av bedövning är den kan inverka på det autonoma nervsystemet, alltså det icke viljestyrda. Det kan då påverka blodkärlens utvidgning och sammandragning, samt musklerna som styr andningen. Den kan också utlösa extremt lågt blodtryck som kan resultera i hjärtinfarkt.

– Den här typen av bedövning kan man använda, det görs i dag, men mest på experimentell nivå i Sverige. Men jag skulle hellre bli sövd. Jag vet inte vad de gjorde i Indien, det kan ju tänkas att de har utvecklat och förfinat den här tekniken så att riskerna för komplikationerna blir lägre.