Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Svettig, sömnig och sänkt – det här är perimenopausen

Uppdaterad 2018-09-25 | Publicerad 2018-08-28

Katarina Wilk har skrivit den nya boken Perimenopower om perimenopausen.

Perimenopaus – lägg namnet på minnet.
Det är ett tillstånd som drabbar alla kvinnor och det kan vara smart att vara förberedd på vad som komma skall.
– Jag fick plötsligt problem med att sova och på vårdcentralen trodde de att jag var deprimerad men jag kände att det var jag inte alls – jag kunde bara inte sova, det säger Katarina Wilk författare till boken ”Perimenopower” som släpps den 3 september.

Klimakteriet – ett ord som för de flesta av oss inte vill kännas vid. Ett ord som man förknippar med gamla damer och som får de flesta att tänka på vallningar och sista mensen. Men hur lång tid klimakteriet egentligen håller på, det vill säga innan mensen faktiskt upphör, råder det väldigt delade meningar om – även bland experter.
– Jag kände att det var så oerhört förvirrande. Perimenopaus är inget nytt fenomen eller ett ord jag hittat på. Jag ville bara underlätta för alla kvinnor och istället för att prata om alla olika begrepp som övergångsålder, förklimakteriet och klimakteriet tycker jag det är enklare att prata om perimenopaus och menopaus, det vill säga tiden innan mensen upphör och när den faktiskt upphör, säger Katarina Wilk och fortsätter:

– Jag vill gärna att fler kvinnor ska få upp ögonen och vara pålästa om vad som händer och när. Man kan hamna i perimenopausen redan i 35 års åldern, även om det vanligaste är mellan 40–45, det innebär inte att du slutar få mens när du är 35 – den processen kan vara lång och handlar om flera år.

Fick problem med sömnen

Processen med att skriva boken började när Katarina fick problem med sömnen. Helt plötsligt kunde hon inte sova. Det var inte det att hon inte var trött – men hon kunde inte somna. Efter flera turer till vårdcentralen, där utmattningsdepression var läkarnas svar på problemet, föddes idéen till att skriva boken.

– Jag var ju inte deprimerad men det blev en process innan jag kunde lägga ihop pusselbitarna. Jag gick till min gynekolog och då fick jag svaret svart på vitt. Mina hormonhalter hade börjat sjunka och jag befann mig i perimenopausen.

Just sömnproblem är ett av de tecken som kan vara värt att hålla utkik efter men det tidigaste tecknet är, enligt Katarina Wilk, när mensen börjar svaja.

– Med det menar jag att man kanske ändrar antalet dagar man blöder eller om man alltid haft 28 dagar mellan mensen men nu helt plötsligt får 21 eller 35 istället, säger Katarina Wilk och fortsätter:

– Ett annat tecken på perimenopaus är att pms blir annorlunda – den kan nästan bli konstant. Och sen är det vallningarna – att man blir toksvettig. För en del händer det bara på natten men för en del kan det komma när som helst under dygnet. Jag brukar beskriva perimenopausen som svettig, sömning och sänkt, säger Katarina.

Vill inte skrämma

I dag är det många som väljer att skaffa barn sent. Att perimenopausen kan komma så tidigt som vid 35 är det nog inte så många som tänker på. Tror du att denna boken kan skrämma dem?

– Mitt syfte är inte att skrämma. Att fertiliteten går ner drastiskt vid 35 år är ingen nyhet. Samtidigt tror jag att många kanske trots allt inte kopplat samman detta med hormonerna. Men min förhoppning är att många läser och får en annan förståelse. Sen är det en del som får barn sent i livet men en sak som kan vara bra att veta då är att efter graviditeten kan vissa kastas rakt ut i perimenopausen, efftersom kroppen inte är förberedd på det hormonpåslaget i den fasen. Men det händer såklart inte alla som får barn sent, säger hon.

Finns hjälp

Med boken, ”Perimenopower”, vill Katarina, förutom att ge enkel och begriplig kunskap om tillståndet även tipsa om hur man kan få hjälp och klara sig genom perioden.

– Det är ingen sjukdom utan ett tillstånd men det finns många saker man kan få stor hjälp av. För en del kan det handla om hormontillskott men det kan också handla om att man ser över kosten och börjar med yoga.

Vilka är dina bästa tips – de som hjälpt dig under perioden?

– Mina två bästa tips är att söka hjälp direkt hos din gynekolog om du upplever någon av de klassiska problemen – även om det handlar om sömnproblem. För mig var det ovärderligt. Mitt andra tips är att ta hand om dig själv väldigt noga under den här perioden. Du kan inte äta strunt och skippa träningen. Eftersom ämnesomsättningen sjunker under denna perioden är det tyvärr så att man lättare går upp i vikt. Genom god kosthållning och träning kan du förutom att hålla koll på din vikt dessutom minska de andra problemen. Träning gör till exempel underverk för sömnen.

Boken ”Perimenopower” släpps den 3 september 2018 men går redan nu att förboka på nätet.

Följ ämnen i artikeln