Bra vibrationer!

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-06

Skaka dig i form!

Träning på vibrationsplatta är en skakig upplevelse.

Hela kroppen vibrerar från topp till tå.

Det är ett perfekt komplement till din vanliga träning.

Häng på när Viktklubb.se:s motionsexpert Shirin Rågby Djavidi testar nya trenden - vibrationsplatta!

Nere på Sergel Spa & Fitness i Stockholms city möts jag av personliga tränaren Boris Kuzmic. Jag är laddad för att testa vibrationsplatta för första gången.

Han informerar mig om att vi först ska köra ett pass i gymmet innan vi ger oss på vibrationsplattan.

Vi börjar med ryggen och går successivt igenom hela kroppen.

Mellan vissa övningar får jag testa vibrationsplattan.

– Vi drar på fullt ös så du får en känsla av hur det känns, säger Boris.

Wow! Allt, då menar jag verkligen allt, vibrerar i kroppen. Tungan, trumhinnorna, inälvorna, benen och armarna. Det känns nästan som fötterna domnar bort under de 30 sekunder som jag gör benövningen.

Varje muskelgrupp eller övning görs i 30 sekunder i en statisk position. Det betyder att när vi till exempel tränar benen står jag stilla i ett utgångsläge med benen böjda i 90 grader.

Efter att redan ha kört utfall 60 repetitioner så var jag sådär lagom mör när jag skulle stå i störtloppsläge i en halv minut.

Mellan övningarna (när jag tror att jag ska få några sekunders vila), då har vi ”aktiv” vila. Det innebär att jag får göra jump ´n jacks eller slå på boxningssäcken.

Vi tränar vidare och jag får pröva på många övningar på plattan.

– Det här ett jättebra komplement till din vanliga träning, säger Boris. Den ersätter inte något annat. Det finns inga genvägar inom träningen. Det handlar om blod, svett och tårar.

Tillverkarna menar att tio minuter på plattan skulle ersätta en timmes vanlig styrketräning. Men det är Boris inte alls överens om.

– Det är helt omöjligt. Men vad jag har kunnat se på mina kunder är att de har blivit mycket starkare på kortare tid och deras mjölksyretröskel har höjts.

Tror du att det är en modefluga?

– Nej. Jag tror att den kommer att tillämpas mer och mer i rehabsyfte och som ett komplement, säger Boris.

Läs mer