En av tre tar kort semester

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-25

”Jag tycker att en månads sammanhängande semester är lagom”

Foto: Scanpix

En av tre svenskar har en sammanhängande semester som är kortare än fyra veckor.

En lång semester kan minska riskerna för bland annat hjärtinfarkt och diabetes, enligt Gunilla Burell, professor i psykologi och stressforskare.

– Jag tycker att en månads sammanhängande semester är lagom, då hinner kroppen återhämta sig, säger hon till Aftonbladet.

Sifo har på uppdrag av Hjärt- och lungfonden frågat 500 arbetande svenskar om deras semestervanor.

64 procent uppgav att de har sammanhängande semester i minst fyra veckor – medan 34 procent uppgav att de inte hade så lång sammanhängande semester.

Påverkar organ- och hormonsystem

Bland yngre svenskar har bara 43 procent sammahängande semester i minst fyra veckor.

Enligt professor Gunilla Burell, verksam vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, kan långvarig stress skada kroppens funktioner.

– Många är ständigt på ett högt varv och på ett extremt högt tempo. Då hamnar kroppen i ett trötthetstillstånd och normala biologiska funktioner börjar bli felreglerade. Det påverkar till exempel balansen mellan insulin och blodsocker – det är därför det finns en koppling till diabetes-risk, säger hon.

– Det påverkar också sådana organ- och hormonsystem som är kopplade till hjärt/kärlrisk, säger hon.

Stressen kan också orsaka minnesstörningar, säger Burell.

– Man svarar inte längre på normala behov. Man känner inte normala hungersignaler – det kan bli för mycket eller för lite. Man känner inte av trötthetssignaler, så man försöker kompensera, och då får man sömnstörningar och minnesstörningar, säger hon.

– Kroppens normala biologiska återhämtningsfunktioner sätts ur spel därför att de inte fått tillfälle att verka normalt, och det är det som tar tid att återuppbygga, säger hon.

”Gå på dagsljus istället för klockan”

Enligt Gunilla Burell är en sammanhängande semester på cirka en månad lagom för att återhämta sig.

– Det går inte på några dagar, det tar längre tid. Jag säger inte att 100 procent av människorna behöver fem veckors semester, men de som befinner sig i det här trötta eller utmattade tillståndet – där är det helt enkelt så att kroppsfunktionerna måste återhämta sig, och därmed psykets funktioner också: minne och koncentration, och sådana saker.

Det finns ett antal knep för att öka semesterns effekter på kroppens återhämtning:

– Man ska sova mycket, gärna vara utomhus hela sina vakna tid, och fysiskt aktivitet, säger Gunilla Burell.

– Man ska gärna gå på dagsljus istället för på klockan. Äta vettigt och lagom mycket, inte ha en lång checklista man måste beta av, utan göra det man kan göra i ett rimligt tempo, säger hon.

– Visst kan man vara aktiv och bygga på sitt hus och träffa människor, men inte under otålighet och hets – det är den känslan man ska försöka kliva ur, säger Burell.

Dåligt vara förbannad

Det finns också tips för dem som inte kan ha en lång, sammanhängande semester, men ändå vill hålla stressnivån i schack:

– Man kan försöka att ha växling på tempot när man jobbar, och att man har kontroll över sitt arbete och själv bestämmer hur man gör sina arbetsuppgifter, säger Gunilla Burell.

– Man ska försöka hantera sina känslomässiga reaktioner. Om du har något arbete du måste göra så är det bättre om du kan göra det under gott humör istället för att du är förbannad hela tiden. Om man är förbannad, otålig och frustrerad medan man gör det man måste göra så är det en extra påfrestning som gör att stresshormonnivån ökar. Om du kan jobba med dig själv och reflektera och försöka vara på ett rimligt och balanserat humör så orkar du mer helt enkelt, säger Burell.

Struntar du i att ta ut
semester?