”Läkarna övervägde att magpumpa mig”

Publicerad 2012-04-24

Erika Hjälte är allergisk mot kött. Det räcker med små bitar nötkött, fläskkött, fågel eller till och med buljong för att hon ska få kraftiga magsmärtor som kan hålla i sig flera dagar.

När Erika Hjälte var 12 år blev hon vegan efter att ha sett ett äckligt program på tv hemma hos sina kusiner. Hon slutade tvärt att äta kött, fågel, fisk, ägg och mjölkprodukter. Ett år senare led hon av näringsbrist och började därför äta kött igen, men inga stora mängder. Ytterligare tre år senare åkte hon in på akuten med ordentliga magplågor efter att ha ätit några köttbitar till middag.

– Jag fick jätteont i magen efter middagen och åkte till sjukhuset. Läkarna visste inte var det var och övervägde att magpumpa mig, men det slapp jag, berättar hon.

Kan äta fisk

Den gången löste det sig med mediciner, och läkarna tog en massa prover för att ta reda på vad det egentligen var som orsakat smärtorna. Det visade sig då att Erika var allergisk mot kött, både nöt, fläsk och fågel.

– Som tur är kan jag i alla fall äta fisk och skaldjur, säger hon.

Om det var året som vegan som orsakade allergin kan däremot ingen fastställa.

– Läkarna säger varken bu eller bä om det, men jag misstänker att det är så, säger Erika.

– Några läkare har sagt att vissa köttallergiker tål att äta vilt kött, men jag vill ha mer bevis innan jag vågar prova det.

Ont i magen av buljong

Erika har provat att göra soppor med köttbuljong i, men till och med det gjorde att hon fick väldigt ont i magen och blev svullen. Nu måste hon läsa noga på allt hon köper i affären så att det inte innehåller kött och hon har gjort det till en vana att alltid fråga innan hon beställer något på en restaurang, men ibland räcker inte ens det.

– En gång beställde jag en smörgås som skulle vara vegetarisk, men det visade sig att brödet innehöll skinka. Man tänker ju inte på att fråga om det, säger hon.

En annan gång beställde hon torsk, och när den kom in visade det sig att den serverades tillsammans med en bacon-sås, något som inte stått i menyn.

– Så det var bara att skicka tillbaka den, berättar Erika.

”Tror att jag hittar på”

I dag äter hon järntabletter för att hålla järnbristen i schack, men kan bli rejält sugen på en blodig biff ibland. Dessutom är det många som inte tror på henne när hon berättar om sin allergi.

– De tror att jag hittar på, att det skulle vara bättre att skylla på allergi i stället för att berätta att jag är vegetarian, säger hon.

Experten Jan Lötvall, professor i allergisjukdomar vid Göteborgs universitet, om köttallergi

Jan Lötvall, professor i allergisjukdomar vid Göteborgs universitet.

Vad är köttallergi?

– Köttallergi är en ovanlig form av födoämnesallergi som kan vara väldigt besvärlig. Vilka ämnen man reagerar på är olika beroende på vilken typ av kött man är allergisk mot.

Vilka är symtomen?

– Det kan vara buksmärtor, yrsel, utslag, klåda på händer och hjässa, svullnader eller att man får svårt att andas.

Finns det någon medicin att ta?

– Det finns inga tabletter i dag.

Har du några råd till de som är allergiska mot kött?

– Jag rekommenderar i första hand att man går till en allergidoktor för att testa födoämnesallergin på riktigt, och att proväta kött med personal närvarande. Ofta reagerar man på ett specifikt djur, det brukar inte vara så att man är allergisk mot allt kött.

Kan man bli allergisk mot kött om man slutar äta det en period?

– Det är inte helt osannolikt, man kan bli allergisk om man slutar utsätta sig för något. Man har spontant en tolerans mot saker man utsätter sig för. Till exempel så kan tjejer som rider klara sig bra i många år, men om de sedan slutar rida och har ett uppehåll på några år kan de bli allergiska om de börjar igen.

Erika Hjälte

Ålder: 35.

Familj: Mamma, pappa och syskon.

Bor: Örebro.

Gör: Jobbar med båtpumpar.

Följ ämnen i artikeln