Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Tre sprutor kan bota kattallergin

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-05-10

Tre sprutor med en månads mellanrum i stället för 50–60 under fem, sex år. Det kan bli verklighet inom en snar framtid för alla som vill vaccinera sig mot kattallergi. På sikt kan det även bli aktuellt att vaccinera pollenallergiker och mot andra allergier med samma metod.

– Resultaten från de personer vi testat hittills har varit väldigt positiva. Ingen har fått några biverkningar, säger Hans Grönlund, forskare vid Karolinska institutet och den som tagit fram det allergen som det nya vaccinet bygger på.

Hans Grönlund samarbetar med ett företag i Schweiz där man testat 20 personer med vaccinet som tagits fram med nya molekylärbiologiska metoder.

På marknaden om några år

– Det innebär att man kan producera det protein som finns i kattsaliv och samtidigt ge det nya egenskaper. Vaccinet sprutas in i en lymfkörtel i ljumsken i stället för i armen, det har en mer potent verkan. Det är de här två komponenterna som gör vaccinet så mycket mer aktivt och effektivt än den metod som används i dag, säger Hans Grönlund, som hoppas att man inom några år har kommit så långt med testerna att vaccinet kan finnas ute på marknaden.

– I stället för det allergivaccin som ges i form av 50–60 sprutor under flera år så skulle man kunna ge tre till fyra sprutor, säger Hans Grönlund, som tror att vaccinet kommer att bli väldigt eftertraktat.

– Det är möjligt att kattallergiker som verkligen vill behålla sin katt kommer att behandla sig.

Av de 20 personer som hittills testats har 12 ympats med kattvaccinet och resten med placebo.

– Sprutorna gavs för ett år sedan och hittills har allt sett väldigt bra ut.

Varför är det bättre att ge sprutan i lymfsystemet?

– Ger man den som vanligt subkutant eller intramuskulärt så förlorar den mycket av sin potens när vaccinet letar sig till lymfkörteln. Dessutom innebär den nya metoden att man inte behöver offra så mycket av sin tid, säger Hans Grönlund.

Nästa steg i forskningen är att testa på ännu fler patienter får att försäkra sig om att de positiva effekterna består. Den fasen beräknas påbörjas under hösten.

– Men redan nu kan man se att det ser väldigt lovande ut, säger Hans Grönlund.

Även pollenallergiker

Han tror också att den nya metoden även kommer att kunna omfatta pollenallergiker och andra typer av allergier i framtiden.

Det finns dock en osäkerhet, menar Grönlund.

– Botande behandling av allergi och allergisk astma verkar inte vara ett prioriterat område bland större läkemedelsbolag.

Katarina Arnstad Elmblad

Följ ämnen i artikeln