Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Implantat läckte – kvinna fick cancer

Uppdaterad 2013-02-01 | Publicerad 2012-12-14

Skandalen avslöjades och bröstimplantaten förbjöds.

Nu har en svenska i 20-årsåldern med läckande PIP-implantat insjuknat i lymfkörtelcancer.

– Klinikerna vill bara tjäna pengar, säger Alexandra Karlsson, 25, som också drabbades av bluffen.

Den unga kvinnan gjorde bröstförstoringen i Hässleholm 2008. 

I våras fick hon feber, kliande utslag i ansiktet, kraftigt förhöjd sänka och blev öm i vänster bröstmuskel. Kvinnan i 20-årsåldern vände sig då till vårdcentralen.

– Ett akut ultraljud visade läckage av implantatet och att det var av PIP-sort, säger distriktsläkaren Saima Jönsson på Solbrinken i Hässleholm.

Anmälde händelsen

Kvinnan erbjöds ta bort de numera förbjudna franska PIP-implantaten på sjukhuset i Kristianstad, men eftersom hon ville få nya vände hon sig till privatkliniken som bytte ut dem för 17 000 kronor i maj.

Ett par veckor senare upptäckte kvinnan svullna lymfkörtlar på halsen. I juni fick hon diagnosen Hodgkins lymfom.

Lymfkörtelcancer.

Distriktsläkaren anmälde händelsen till Socialstyrelsen och Läkemedelsverket.

– Jag kan ju absolut inte bedöma om PIP-implantaten har något att göra med att patienten utvecklat Hodgkins lymfom. Men jag ville att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket skulle bedöma det här, säger Saima Jönsson.

”Inget samband”

– Patienten har ju gått med ett irritationstillstånd under lång tid i kroppen. Det gör att hon haft svårare att bekämpa andra sjukdomar.

I går kom beslutet. Socialstyrelsen lämnar anmälan utan åtgärd. Skälet är att man vid en utredning av en fransk expertgrupp inte kunde finna något orsakssamband mellan olika cancerfall och PIP-implantat.

Rekommendationen från Socialstyrelsen och Läkemedelsverket kvarstår därför: Kvinnor kan behålla PIP-implantaten om det inte finns medicinska skäl att ta ut dem, som spruckna implantat eller biverkningar.

Men ännu är riskerna oklara. Socialstyrelsen påpekar i sitt beslut att kunskapsläget kring PIP-implantaten är begränsat och att fler analyser och tester behövs.

Har inte råd

Efter att det avslöjats att PIP-implantaten innehöll industrisilikon förbjöds de den 31 mars 2010.

När Aftonbladet i våras granskade PIP-implantaten träffade vi Alexandra Karlsson, 25, från Eskilstuna.

Hon har läckande implantat – men inte råd med någon ny operation.

– Klinikerna vill bara tjäna pengar. De skiter i resten och bryr sig inte om resultatet eller hur vi mår, säger Alexandra Karlsson.

För sex år sedan förstorade hon brösten för 40 000 kronor - och fick livstidsgaranti.

– Läkaren slängde dem i väggen och sa: "De här kommer aldrig att gå sönder. De är de säkraste och bästa du kan ha", berättade hon i våras.

Knölar i brösten

Men efter någon månad fick ena bröstet konstig form och sedan dess har Alexandra fått flera knölar i brösten och inflammationer i armhålan.

En mammografi visade att det inte var cancer, däremot syntes flera stora silikonknölar i brösten.

– Kirurgen sa att det såg ut precis som om implantaten hade gått sönder.

Alexandra oroar sig inte bara för sin egen hälsa, utan även för att dottern Juni, 1,5 år, ska ha tagit skada av det läckande silikonet under graviditeten och amningen.

Kliniken rekommenderar henne att ta bort implantaten. Hon måste då betala flera tusen kronor för narkosen. Önskar hon sedan nya kostar det cirka 20 000 kronor.

Pengar hon inte har.

– Jag känner mig så himla lurad, säger Alexandra Karlsson.

Följ ämnen i artikeln