Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Fröet som sätter fart på magen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-01-22

De är små, men naggande goda.

Och så håller de doktorn borta.

Linfrön kan göra underverk för hälsan, visar forskning.

Linfröna är användbara på många sätt och dessutom nyttiga för hela kroppen. De kan förebygga cancer. Lägg dem i frukostflingorna, baka bröd på dem eller använd dem i middagsmaten.

De ser små och oansenliga ut. Men som bekant är det sällan storleken det hänger på. På senare tid har forskarna visat allt större intresse för linfröet, en växt som visat sig ha en rad positiva effekter på hälsan.

Att linfröna sätter fart på magen har du kanske hört förut, men studier tyder nu på att ett regelbundet intag också kan skydda mot cancer och hjärt-kärlsjukdomar.

Sänk kolesterolen avsevärt

En undersökning vid universitetet i Toronto visade nyligen att kvinnor som äter tre matskedar linfrön om dagen kan sänka sina nivåer av skadligt kolesterol med åtta procent.

Andra studier har konstaterat att bröstcancerpatienter som åt muffins bakade på linfrön under en månad kraftigt minskade bildningen av metastaser.

Viktigt för vegetarianer

Vad är det då som gör linfröna så nyttiga? Bortsett från fibrer och antioxidanter innehåller fröna höga halter av linolensyran, en livsviktig omega-3-fettsyra.

– Utan den kan kroppen inte fungera alls, eftersom den är det enda vi inte själva kan tillverka, säger Hälsas näringsexpert Magnus Nylander.

Särskilt viktig är fettsyran för vegetarianer som inte äter fisk, då de sällan får i sig några omega-3-fettsyror alls.

Inget krångligt frö

Linolensyran tillgodogör du dig genom att antingen äta fröna som de är eller bara använda linfröoljan (finns att köpa på hälsokostbutiker).

Om du äter fröna råa bör du dock tugga dem ordentligt, eftersom de annars bara åker rakt ur kroppen. Det bästa är att mala fröna strax innan du tänker använda dem i matlagningen.

Att införa linfrön och linolja i den dagliga kosten är inte speciellt krångligt.

Linfröna har en behaglig nötaktig smak och fungerar alldeles utmärkt som smaksättning i bröd och bakverk, på sallader, i cornflakes eller tillsammans med kokta grönsaker.

Det går dessutom mycket bra att baka bröd och muffins på mjöl gjort av linfrön, men späd då med vanligt vetemjöl också.

4 tips för dina linfrö

Detta kan linfrö hjälpa mot:

Linfröstekta kycklingbröst med mangosalsa 4 portioner

Sara Milstead