Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

”Nu har jag fått tillbaka mitt självförtroende”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-29

May fick ögonrörelseterapi – nu kan hon jobba igen

Tack vare ögonrörelseterapin har May börjat jobba tre dagar i veckan med lön i stället för sjukersättning. Målet är att kunna jobba heltid igen.

May Olsson trodde att hon blev utbränd på grund av jobbet. I stället var det svåra trauman hon upplevt som låg bakom.

Med hjälp av ögonrörelseterapi kunde hon gå vidare.

– De hemska minnena är borta och det är så skönt.

Höstsolen skiner in genom fönstret och kastar sina strålar på ett litet ljusblått kort på May Olssons, 57, arbetsbord. ”Välkommen tillbaka till jobbet” står det.

Riksdagsbiblioteket i Gamla stan i Stockholm är ännu tystare än vanligt. De flesta kollegorna är på arbetsresa i London och biblioteket håller stängt. Men May är kvar på jobbet. Hon vågade inte följa med.

–?Jag har fortfarande lite svårt för trånga utrymmen och skulle inte klara av att sitta instängd i ett flygplan – än.

Gick på stresshantering

När May gick in i väggen och sjukskrevs för några år sedan anade hon inte att depressionen hon drabbades av också berodde på att hon höll på att bli innebränd i barndomshemmet som 13-åring. Eller att hennes brorson blev mördad.

Hon var inte ens där.

Hon gick på stresshantering och kognitiv beteendeterapi.

–?Jag trodde att stressen var jobbrelaterad men ingen av behandlingarna bet på mig.

Till slut rekommenderade hennes läkare att hon skulle pröva ögonrörelseterapi. Hon hade då varit sjukskriven i fyra år och gett upp hoppet om att bli frisk. De hemska bilderna från brorsonens död snurrade ständigt i huvudet på henne.

Efter att terapeuten kollat att det inte låg någon allvarlig störning bakom depressionen fick hon börja med den senaste händelsen; mordet på brorsonen.

Terapeuten förde fingrarna snabbt fram och tillbaka framför hennes ögon samtidigt som May tänkte på minnet. Hon såg hur mördaren stack kniven i bröstet på Lasse, 28, som gick emellan i ett bråk.

Värsta traumat sist

Men minnet var inte hennes utan något hon hade fått berättat för sig. Ändå var det extremt jobbiga bilder för henne. Terapeuten bad henne hålla fast vid bilderna och började om med fingerrörelserna.

Efter fyra möten besvärade inte minnet henne längre.

Det värsta traumat sparade de till sist: Branden.

Det var en lördagseftermiddag i början av november och 13-åriga May låg i sin säng på övervåningen och läste i en bok. Hon kände röklukt och steg upp och öppnade dörren. Röken vällde in i rummet. Hon fick panik och sprang till fönstret men insåg att det var för högt för att hoppa och vände tillbaka.

Under terapin kom detaljer som hon glömt tillbaka. Hon såg hur hon mötte sin äldre syster på väg ut. Systern sprang upp för trappan för att leta efter en yngre bror. Hon såg att systern hade tappat en sko och vart den låg.

Kan leva normalt igen

–?Jag har alltid känt obehag när det eldats brasor på hösten och jag har letat frenetiskt efter nödutgångar när jag kommit till ett nytt ställe. Det gör jag inte längre och det är så skönt.

Efter totalt 16 behandlingar under fyra månader kunde hon leva normalt igen.

Sedan den första oktober jobbar hon tre dagar i veckan med lön i stället för sjukersättning. Målet är att kunna jobba heltid igen.

–?Jag har blivit lugnare och har fått tillbaka självförtroendet. Nu är det jag som säger stopp när det blir för mycket och jag har lärt mig att prioritera. Jag behöver inte ha full koll hela tiden, jag duger som jag är.

Ögonrörelserna stimulerar hjärnan

Ögonrörelser kan hjälpa dig bli kvitt ett jobbigt minne.

– Ögonrörelseterapi är ett unikt redskap, säger psyko-terapeuten Charlotta Lindahl.

Traumatiska upplevelser lagras som frusna minnen i hjärnans nervsystem. För den som känner ångest och oro över ett minne kan en session ögonrörelseterapi hjälpa.

Charlotta Lindahl är psykoterapeut och certifierad ögonrörelseterapeut vid Vallentinhuset i Stockholm.

Charlotta Lindahl.

Hur kan ögonrörelser göra att man blir fri från svåra minnen?

– Det är inte ögonrörelserna i sig utan hela behandlingsupplägget som bidrar till att man blir ”fri”. Man utgår från en störande händelse, bilder, tankar och känslor som är förknippade med den och påbörjar därefter stimulering med ögonrörelser.

Charlotta liknar ögonrörelseterapi vid REM-sömnen, den del under sömnen då hjärnan är mest aktiv och bearbetar dagens intryck.

– Ögonrörelserna stimulerar en central informationsbearbetning och gör det lättare för hjärnan att knyta ihop splittrade minnen till ett helt skeende.

Funkar det för alla?

Det måste vara en stabil person som kan ta hand om känslorna som kommer upp. Därför går man igenom patientens bakgrund ordentligt innan man börjar med ögonrörelsen.