Läsarna: mattorna fungerar för oss
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-08
41 procent uppger att mattorna fungerar för dem
Spikmattorna marknadsförs som medel mot bland annat stress, kronisk värk, ischias, diskbråck och whiplash.
Professor Martin Ingvars vid Karolinska institutet är kritisk mot hur mattorna marknadsförs.
Enligt honom har de ingen bevisad medicinsk effekt.
Men tusentals människor i aftonbladet.se:s läsaromröstning säger att mattorna fungerar för dem.
Spikmattor av plast – som enligt viss marknadsföring sägs kunna hjälpa mot exempelvis stress och sömnsvårigheter – spås bli sommarens storsäljare inom hälsokost-branschen, enligt en undersökning bland handlare som Svensk handel låtit göra.
Sångerskan Jenny ”Velvet” Petersson, 33, hockeyspelaren Kenny Jönsson, 34, och tv-profilen Blossom Tainton, 47, är några kända personer som uppgett att de använder spikmattorna.
”Jag är väldigt kritisk”
Martin Ingvars, professor i integrativ medicin vid Karolinska institutet, är kritisk till hur spikmattorna marknadsförs.
– Jag är väldigt kritisk mot dem som marknadsför spikmattorna som hälsobringande utan att det finns några belagda effekter av det, säger Ingvars.
Däremot kan det upplevas som skönt att ligga på spikmattorna, enligt Ingvars.
– Det är så att man kortsiktigt kan uppleva goda effekter av att springa maraton, trots att det inte är skönt medan man håller på. Man kan tycka att det är skönt att bada bastu, trots att det är jobbigt medan man håller på. Det är en del av hur vi människor är konstruerade. Det är samma sak som när man framkallar smärta på sig själv: när man drar igång kroppens smärtsystem drar man också igång kroppens försvar mot smärta – det så kallade endorfinsystemet. Då kan man uppleva det som behagligt och skönt, säger Martin Ingvars.
– Folk upplever olika saker som behagligt och skönt, beroende på en massa olika saker – både arv- och miljöfaktorer – och det ska man ha respekt för. Problemet är att de som säljer de här mattorna ofta gör lite mer än allmänna påståenden om må bra-effekter. De påstår också att man blir frisk. Och det är just de här friskhets-påståendena som är odokumenterade, säger han.
”Fungerar fint på mig”
När 8 000 personer röstat på aftonbladet.se hade cirka 43 procent svarat ”ja” på frågan ”Fungerar spikmattan för dig?”, medan cirka 10 procent svarat ”nej”. Cirka 47 procent svarade att det inte provat.
– Spikmattan fungerar fint på mig, skriver signaturen ”Beardoo” i en läsarkommentar.
Andra läsare är kritiska mot fenomenet.
– Känns lite tråkigt att det finns människor som blir rika på lättlurade personer, skriver signaturen ”Macknu”.
Martin Ingvars säger att han inte tycker det är fel att påstå att man kan må bra av spikmattorna.
– Nej, det är inte fel. Det är väldigt troligt att det inte är farligt att hålla på med det. Det är uppenbart att åtminstone några upplever positiva effekter av det kortsiktigt, vissa kanske till och med också långsiktigt. Och det är väl helt okej, det har jag inga problem med.
Martin Ingvars säger att det vore intressant att göra en studie på spikmattorna.
– Det vore intressant att göra det. Eftersom sjukvården generellt sett är ganska bra på det här med sjukdomar, men är ganska dålig på att ge det som människor efterfrågar – det vill säga välbefinnande – så är det intressant för den medicinska forskningen att ta reda på mer om välbefinnande-mekanismerna. Om detta då är ett sätt att komma åt, att kunna experimentera med, att lära sig mer om välbefinnande-mekanismer så är väl det här ett utmärkt sätt att göra det, säger han.