Rasa i vikt – till nyår!
Uppdaterad 2017-12-04 | Publicerad 2008-12-12
Ät dig frisk och smal med julost och skinka
Ät mer fett! Det gör dig frisk och smal.
Ordinationen kommer från doktor Annika Dahlqvist, som själv bytte kolhydraterna mot naturligt fett och rasade i vikt.
Metoden – LCHF – förvandlar julens synder till rena hälsokuren.
Sillsallad med vispad grädde, edamer, majonnästoppade ägghalvor, glänsande revbenspjäll – hugg in på julens frestelser. Det är rena smalmaten!
Lågkolhydratkost som är rik på fett är en ny trenddiet som gör att du kan rasa så mycket som två kilo i veckan. Främst i LCHF-ledet står Annika Dahlqvist, den kontroversiella läkaren som är övertygad om att mättat fett är nyttigt och kolhydraterna den största boven i viktdramat:
– De driver hungern och får oss att äta mer än vi behöver. Stryk kolhydraterna. Ät i stället mer animaliskt fett och proteiner. Fett är bra! Det mättar skönare, du slipper blodsocker-dipparna och suget. Aptiten blir normal, vilket gör att du automatiskt äter mindre och går ner i vikt, säger Annika Dahlqvist.
Vinner allt mer stöd
– Att gå ner mellan ett halvt och två kilo i veckan är fullt möjligt. Självklart är viktnedgången individuell, men att det är lätt att gå ner i vikt med LCHF är helt klart.
Och metoden vinner allt mer stöd. Nyligen visade en internationell studie som jämförde olika dieter att mycket fett och lite kolhydrater är metoden som ger bäst resultat om du vill tappa kilon.
Naturlig mat
I LCHF-kosten är pasta, ris, bröd och potatis bannlysta. Smalmaten består av marmorerad biff, fet fisk, massor av äkta smör, vispgrädde, trinda ostar, ägg, majonnäs, crème fraiche och grönsaker som växt ovan jord – naturlig mat utan tillsatser.
– Att det mättade animaliska fettet skulle vara farligt för oss är en myt. Det ger oss tvärtom en normal vikt och gör oss pigga och friska! säger Annika Dahlqvist, som själv har tappat 18 kilo med sin egen metod. Tidigare jojobantade hon sig genom livet. Hon testade alla dieter, fyllde kylen med light-mat, men kapitulerade alltid hungrig.
– Ju mindre fett jag åt desto fetare blev jag – och hungrigare. Jag var förtvivlad.
För fyra år sedan fick hon höra om LCHF av en slump.
– Så fort jag bytte kolhydraterna mot fett och proteiner rasade kilona. Jag tappade ett kilo i veckan. Plötsligt var det ständiga suget borta.
Lika fort försvann hennes andra hälsoproblem; fibromyalgin, mag- och tarmkatarren. På två månader var värken och magproblemen borta.
– Det var som ett mirakel!
Trots hård kritik har läkaren aldrig tvekat att sprida sin fettdiet.
I dag är LCHF dieten på allas läppar och allt fler följer bloggdoktorns kostråd.
Rent näringsmässigt, går man inte miste om viktiga ämnen?
– Nej, det finns inga ”essentiella” kolhydrater. Kroppen kör bra på fett och proteiner. Vad det gäller vitaminer och mineraler får du i dig allt du behöver via grönsaker, mejeriprodukter och kött.
Vem kan äta LCHF-kost?
– Alla mår bra av LCHF. Men det är främst vi överviktiga och sjuka, diabetiker och hjärt- och kärlsjuka, som måste dra ner kolhydratintaget i botten. Är du frisk och normalviktig räcker det att minska på intaget.
LCHF – en omstridd metod
? Övertygad om LCHF-kostens hälsokraft började läkaren Annika Dahlqvist råda sina diabetespatienter på Njurunda vårdcentral att dra ner på kolhydraterna och äta mer mättat, animaliskt fett – helt tvärt emot gällande riktlinjer. Alla diabetiker som följde kosten blev friskare. Många slutade helt med sina mediciner.
Annika Dahlqvists fettdiet är fortfarande ett rött skynke för många professorer, läkare och dietister. Livsmedelsverket står fast vid sina fettsnåla kostråd.