Smarriga recept för dig som är laktosintolerant
Publicerad 2012-04-11
För den laktosintoleranta kan såser, tårtor och gräddiga efterrätter ge både smärtor och orolig mage, och det är inte alltid lätt att hitta på nya rätter att laga. Därför bjuder vi på härliga recept – som du antingen bjuda på eller laga till dig själv.
Fläskfilé
Här är en het fläskfilé som är inspirerad av Thailand och passar utmärkt i matlåda dagen efter.
Het fläskfilé i kokosmjölk med zucchini och citron
Yoghurtglass
Den här smaskiga youhurtglassen med bär blir en perfekt avslutning på den heta middagen.
Kycklinglårfiléer i krämig svampsås med ugnsrostade lökar
4 portioner
1 kg kycklinglårfiléer
1-2 msk olivolja
3 tsk torkade provencalska örter
flingsalt
nymald svartpeppar efter smak
lite färska örter till garnering, t ex oregano, timjan
Krämig svampsås
250 g skogschampinjoner eller shiitakesvamp (eller en blandning)
2 msk olivolja
5 dl hönsbuljong
250 ml matlagningsgrädde på havre
1 msk ljus soja
1 msk gelé av t ex svarta vinbär
1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
Ugnsrostad rödlök
4 rödlökar
2 hela vitlökar
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1. Börja med lökarna. Sätt ugnen på 200 grader. Skala rödlöken och vitlöken. Klyfta rödlöken
och lägg den och vitlöken i en ugnsform och ringla över oljan. Blanda runt och rosta i mitten
av ugnen i cirka 15 minuter. Salta och ställ åt sidan.
2. Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Hetta upp oljan i en stor panna och stek kycklinglårfiléerna i
omgångar så de får lite färg på båda sidor. Krydda väl och låt de sedan eftersteka i ugnen cirka
20 minuter. Lägg på lökarna de sista fem minuterna så de blir varma igen.
3. Gör såsen under tiden genom att skiva svampen och steka i oljan i en vid panna. Häll på
buljong och matlagningsgrädde och låt det koka ner till hälften utan lock. Smaksätt med soja, gelé och salt och peppar.
4. Häll såsen runt kycklingen och servera. Garnera med de färska örterna.
Tips!
Bjud gärna en stor saftig grönsallad eller någon grön grönsak som broccoli eller gröna bönor med en vinägrett. Ungsrostad potatis är gott till.
Rotfruktsraggmunkar med avokadosalsa och rostade pumpafrön
4 portioner
2 dl vetemjöl
5 dl havredryck
1 tsk salt
1 ägg
400 g potatis
200 morot
200 palsternacka
margarin till stekning
Avokadosalsa
2 mogna avokado
1 lime
2 tomater
3 salladslökar
flingsalt och nymald svartpeppar
1 msk pumpafrö
1. Vispa ihop mjöl och hälften av havredrycken. Tillsätt saltet och vispa i resten av havredrycken tillsammans med ägget till en klumpfri smet.
2. Skala och grovriv potatis och rotfrukter. Tillsätt det rivna till smeten och blanda väl.
3. Hetta upp lite margarin och stek plättar av ungefär en halv deciliter smet åt gången. Platta ut dem väl och stek dem cirka tre minuter per sida på medelvärme.
4. Gör salsan genom att dela, kärna ur och skala avokadofrukterna. Tärna dem och pressa över halva limen. Dela tomaterna och gröp ur kärnorna med en sked. Tärna tomatköttet, strimla salladslöken tvärsöver och blanda med avokadon. Smaka av med salt och peppar.
5.Toppa med pumpakärnorna, garnera med den resterande limehalvan och servera till plättarna.
Vanilj- och limepannacotta
4 portioner
250 ml vaniljsås på havre
4 gelatinblad
2 lime, saft och finrivet skal (endast det gröna)
200 g hallon
4 msk rostad flagad mandel
1. Koka upp vaniljsåsen och dra kastrullen åt sidan.
2. Blötlägg gelatinbladet i lite kallt vatten i 5 minuter. Krama ur vattnet och rör ner det mjuka gelatinbladet i såsen tills det löser sig.
3. Tillsätt limesaft och rivet skal. Häll upp i fyra mindre glas och ställ kallt 3-4 timmar, tills det har stelnat. Garnera med hallon och mandelspån.
Recepten är hämtade från Oatly.