Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Mia Törnbloms krönika: ”Fatta dina beslut i tid”

Uppdaterad 2013-10-21 | Publicerad 2012-11-28

Foto: MIA CARLSSON, STEFAN JERREVÅNG

Jag har en vän som är doktor i beslutsfattning, av honom har jag fått lära mig att vi varje dag fattar

2 500–10 000 beslut.

Ibland kan det kännas som att det svåraste beslutet på dagen är: Vad ska jag äta till lunch? Flera gånger har jag tänkt att det vore skönt om någon skickade ett sms där det stod: i dag ska du äta fisksoppa till lunch.

Men eftersom jag inte känner till någon som erbjuder denna tjänst har jag i stället löst det gen­om att fråga personen som står bredvid mig, vid grönsaksdisken eller personalen i affären, vad de ska äta till lunch – sedan köper jag samma sak. Genom att överlåta små viktiga beslut som dessa till någon annan får jag själv kraft över till stora, viktiga beslut i mitt liv.

Det är inte alla beslut som är så oviktiga som vad jag ska äta till lunch. För de större och viktigare beslut­en har jag sett till att ha kloka rådgivare runt mig som jag litar på och som behärskar områden jag själv inte har kunskap om. Vad jag menar är att vi inte behöver vänta tills vi själva har hittat den perfekta lösningen eller det ultimata beslutet. Risken med att vänta för länge med att fatta beslut, att vi avvaktar tills vi fått alla svar och vet exakt vart vi ska gå, är att framgångarna ofta går oss förbi.

Men det är klokt att vara försiktig med att fatta vikt­iga beslut när vi till exempel är väldigt hungriga, arga och förbannade på någon eller något, i stunder när vi känner oss väldigt ensamma eller är väldigt trötta. För att inte riskera att ta tokiga beslut i dessa stunder har jag haft nytta av att träna mentalt.

Alla förstår vinsterna med fysisk träning men självklart är det minst lika viktigt att träna mentalt. Alla jag känner som är fysiskt vältränade lägg­er mycket tid på sin hälsa, på samma sätt är det när det gäller vår mentala hälsa, menar jag.

När vi är trygga i oss själva och är vältränade mentalt känner vi oss själva tillräckligt bra för att ta ansvar för de behov vi har. Vi blir helt enkelt bättre på att vara snälla, respektfulla och kärleksfulla mot oss själva, vilket gör att vi enklare vet när vi ska säga ja och när vi ska nej.

Läs fler "Mias tior"

Mia Törnblom

Följ ämnen i artikeln