Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Större fötter, krulligt hår och plattare rumpa

Uppdaterad 2019-06-14 | Publicerad 2008-04-22

Så kan du förändras av att vara gravid

Extrakilon och trötthet är nog någonting nyblivna mammor räknar med. Men visste du att krulligt hår, förändrad syn, plattare rumpa och större fötter också är förändringar som många kvinnor upptäcker i samband med en graviditet?

När du är gravid händer det mycket i kroppen. Magen växer och brösten ömmar. Du kanske mår illa och är tröttare än vanligt. Ingenting konstigt med det.

Desto märkligare kan det vara att upptäcka att glasögonen plötsligt känns för svaga, att skorna blir trånga och att hela höftpartiet svajar betänkligt när du rör dig.

- Det är relativt vanligt att synen påverkas när man är gravid, säger Anne Odergren, chefsläkare vid s:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm.

Hormonförändringar gör att trycket i ögat kan sjunka vilket i sin tur kan påverka synen. Det är också vanligt att ögat inte producerar lika mycket tårvätska som normalt. Det gör ögonen torra och kan leda till att glasögonen känns för svaga. Men redan 6 veckor efter förlossningen ska ögonen vara som vanligt igen.

- Det är klokt att inte köpa nya glasögon eller starkare linser medan man är gravid eller ammar, säger Anne Odergren.

Fötterna kan växa

Något du däremot kan få köpa är större skor. Kroppen samlar på sig vätska, och vaderna och fötterna kan svullna. Mot slutet av graviditeten får många inte längre på sig sina vanliga skor. Men även efter förlossningen, när svullnaden har gått ner, kan du faktsikt stå där på en storlek större fötter.

Lars-Ove Kuorak, ortopedingenjör med egen praktik menar att det är en kombination av flera faktorer som gör fötterna större. Spänsten i fotvalven avtar med åren, och den extra vikten vid en graviditet gör inget för att förbättra situationen.

- Foten är en valvkonstrukton och när valvet börjar mattas så trycks foten ut på längden.

Enligt Lars-Ove Kuorak går det inte att träna upp valven. Det är bara att finna sig i situationen och byta ut skogarderoben.

Undvik att färga håret

Vissa kvinnor kan också behöva inhandla nya hårvårdsprodukter efter förlossningen.

- Visst har vi upplevt fall där krulligt hår har blivit rakt och rakt hår har blivit krulligt, fast det är ganska ovanligt säger Peter Hägelstam som är frisör hos Björn Axen i Stockholm.

Han menar att hårkvaliteten kan förbättras under graviditeten, men upplyser samtidigt om att man ofta tappar en hel del hår när man slutar amma. Framför allt vid tinningarna.

- Det kan se ut som en konstig klippning när allt växer ut igen på en gång.

Peter Hägelstam tycker att man ska vara försiktig med att färga håret eller göra andra kemiska hårbehandlingar när man är gravid eller ammar. Huden är känslig, och vissa kemikalier kan vara olämpliga.

- Vi gör hellre slingor än färgning på gravida, så att man håller sig ifrån hårbottnen, säger han.

Mycket går över av sig själv

Deppar du ihop över att tappa håret när du slutar amma kan du glädja dig åt att problem som foglossning och svettningar i stället försvinner med amningen.

- Östrogennivåerna i kroppen sjunker när man ammar, vilket kan leda till klimakterieliknande besvär som svettningar och sköra slemhinnor, säger Ann Hjelm, överläkare på BB Stockholm.

Foglossning beror på att ligamenten i kroppen mjukas upp så att höfterna kan vidga sig för barnet, men det kan vara smärtsamt och vissa kännas som om hela höftpartiet är instabilt.

- Foglossning är helt ofarligt, säger Ann Hjelm.

Särskilda övningar och foglossningsbälte kan hjälpa den som har ont under graviditeten. Men problemen försvinner av sig själv.

- Det går över när man slutar amma, säger Ann Hjelm.

Något som inte försvinner av sig själv är risken för urinläckage. Ann Hjelm uppmanar alla kvinnor som fött barn att göra knipövningar, och att fortsätta med dem livet ut.

- Allla blir ju inte bra genom knipövningar. Men alla blir bättre av att göra knipövningar.

Förändringar vid graviditet och amning

Järnbrist – många kvinnor rekommenderas järntillskott i slutet av graviditeten.

Foglossning – går oftast över efter förlossningen, och annars när man slutar amma. Finns bälten som kan ge stöd och övningar som kan stärka kroppen.

Karpaltunnelsyndrom (stickningar och domningar i fingrarna orsakat av nerver som kommer i kläm) går över av sig själv när svullnaden i kroppen avtar.

Hemorrojder går oftast över av sig själv. Finns receptfria läkemedel. Vid svåra fall kan operation krävas.

Ansträngningsinkontinens – knipövningar hjälper, men sluta inte när du är bra utan fotsätt hela livet. I enstaka fall kan operation behövas.

Rikligare mens – beror egentligen på ålder och inte på graviditeten, men många upptäcker det först efter att de slutat med p-piller och sedan fött barn.

Förändrad syn – går över senast sex veckor efter förlossningen. Den som har diabetes eller högt blodtryck måste hålla extra koll på ögonen under graviditeten.

Svettningar – går över när man slutar amma.

Sköra slemhinnor – går över när man slutar amma.

Astma – den som har astma kan få svårare alternativt lättare astma än vanligt under graviditeten. Det går inte att förutsäga hur eller om astman kommer att påverkas.

Många kvinnor säger sig även uppleva följande förändringar:

Rakt hår blir lockigt och lockigt hår blir rakt – ibland går förändringen över, ibland sitter den i. Vissa upplever sig få lockigare hår för varje graviditet.

Håret ändrar färg och kvalitet.

Fötterna växer – efter första barnet passar inte de gamla skorna längre.

Rumpan försvinner – medan magen vill fortsätta puta är rumpan desto plattare.

Höfterna blir bredare – fast man återfår sin matchvikt, eller rent av väger mindre än innan så går de gamla jeansen ändå inte på.

Rösten förändras – sångrösten försämras, en sopran kan uppleva sig få rockigare röst.

Överkänslighet kommer eller går – en del blir mer känsliga för viss mat, andra upptäcker att de plötsligt kan äta sådant de tidigare inte tålt.

Frida M A Johansson