”Vilka pollen är värst?”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-17

Frågor och svar om pollen

Du nyser, näsa och ögon rinner. Jo, det är nog pollenallergin som slagit till i år igen. Men vad är det egentligen? Går det verkligen inte att slippa undan?

Aftonbladets medicinreporter Caroline Hougner ger dig alla svar.

Caroine Hougner svarar på frågor.

Vad är allergi?

– Det innebär att kroppen reagerar på saker som finns naturligt i omgivningen. Immunförsvaret som ska skydda oss mot farligheter har blivit för aktivt och försöker skydda oss mot sådant som egentligen inte alls är farligt, som viss typ av mat, djur eller pollen.

Varför blir man allergisk?

– Det vet ingen säkert, mer än att det grundläggs tidigt i livet och att risken är större om en eller båda föräldrarna är allergiska. En tänkbar teori är att vi utsätts för så få bakterier och infektioner när vi växer upp att immunförsvaret blir överkänsligt.

Går det att skydda sig?

– Till viss del. Filmjölk med särskild bakteriekultur har visat sig ge visst skydd, liksom att undvika tobaksrök och avgaser. Många syskon och att växa upp bland djur på bondgård ska också skydda.

Hur tidigt går det att se om ett barn är allergiskt?

– Matallergier dyker ofta upp redan i spädbarnsåldern. Det är ytterst sällsynt att få födoämnesallergi senare än i 3–4 års-åldern. Pollen- pälsdjurs- och kvalsterallergi är däremot inte lika vanligt hos förskole­barn. Det dyker oftare upp i tonåren, men kan även dyka upp senare i livet.

Var kan jag göra ett allergitest?

– På vårdcentralen. Ibland kan det behövas en mer omfattande utredning hos en allergispecialist, allergolog. Hon kan göra ett så kallat pricktest där en rad olika ämnen ”prickas” på din hud för att se vilka du reagerar mot.

Går det att se exakt vilket pollen jag är allergisk emot?

– Ja, i pricktestet ingår björk, gräs och gråbo. Men någon ytterligare utredning för att se exakt vilken grässort du reagerar på görs normalt inte eftersom behandlingen är densamma. Istället kan du se i pollenkalendern vilka träd som blommar då dina besvär är som värst.

Vilka pollen är värst?

– Allergi mot björk och gräs drabbar flest och anses jobbigast. Även gråbo är en vanlig ört många inte tål.

Kan man vara allergisk utan att det syns i testen?

– Ja, det finns en stor grupp som har en allmän överkänslighet i slemhinnor eller hud och reagerar på många olika saker som damm eller starka dofter istället för ett specifikt ämne.

Vilken behandling är bäst?

–  Allergitabletter med antihistamin är alltid bra att börja med. Får du ändå besvär kompletterar du med ögondroppar och/eller nässpray.

Finns det några biverkningar?

– Väldigt få. Pratar vi antihistaminer blir en del torra i munnen och humöret kan påverkas.

Hjälper det att ta en extra allergitablett om man inte tycker att det räcker med en?

– Ja kanske, men du får ofta bättre effekt av att prova kortisonspray istället.

Jag har provat allt. Nu står jag inte ut. Vad ska jag göra?

– Vid riktigt svår pollenallergi kan man tillfälligt få kortisontabletter. Har man även astma kan man öka på sina inhalationer under den här perioden.

Kan jag själv vänja kroppen vid sådant den inte tål?

– Nej. Låter du bli att behandla symtomen riskerar du istället att utveckla astma.

Kan jag bli av med min allergi för gott?

– I vissa fall, men den vaccinliknande behandling som finns, så kallad hyposensibilisering, måste tas i 3–5 år. Det innebär att man går till sjukhuset med jämna mellanrum och får en spruta med allt större dos av det man är allergisk mot för att vänja kroppen. Gräsallergiker kan dock slippa sjukhusbesöken eftersom det vaccinet numera finns i tablettform som tas hemma. Ytterligare tablettvacciner mot björk- och kvalsterallergi är på väg men lär dröja några år.

Kan allergi försvinna av sig själv?

– Ja, många allergier ”växer bort” med åren. Pollenallergi brukar till exempel bli lindrigare ju äldre du blir, medan pälsdjursallergin oftast stannar kvar.