Ät dig lugn och glad
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-12-14
Äter du med känslorna? Ät FÖR känslorna i stället. Med rätt mat kan du skräddarsy ditt humör.
Känner du dig hängig, låg, ångestfull eller stressad? Det kan du ändra på – med mat. Vissa livsmedel påverkar hjärnans signalsubstanser och de i sin tur påverkar humöret. Serotonin, noradrenalin och dopamin är de viktigaste signalsubstanserna för humöret. När balansen av dem rubbas tillräckligt mycket uppstår bland annat depressioner, ångesttillstånd och koncentrationsproblem.
Grunden för hur man äter sig i rätt sinnesstämning är enkel: kolhydratrik mat innehåller ämnet tryptofan.
Proteiner ger energi
I hjärnan omvandlas tryptofan till serotonin, som lugnar och ger ett välbehag. Proteinrik mat innehåller tyrosin, som hjälper hjärnan att tillverka noradrenalin och dopamin. Proteiner ger energi och ork. Även brist på vissa mineraler och vitaminer kan göra dig ledsen och irriterad.
Mat kan dock aldrig ersätta medicin vid till exempel depression och ångestsjukdomar. Vid längre tids besvär med nedstämdhet krävs läkarhjälp. Mat kan däremot vara en hjälp vid tillfälliga och lindriga svackor.
Hälsas guide hjälper dig att hitta rätt mat för rätt humör.
Vill du bli
pigg
smart
balanserad
Vill du motverka
nedstämdhet
ångest
stress
Vivvi Toikkanen