Så känner du igen livshotande värk

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-05

Hugg i bröstet, knivar i magen eller tryckande huvudvärk – vilka är de farliga smärtorna?

Vilka smärtor bör man stå ut med – och vilka bör man åka in till akuten för?

Vi kollade med experterna på Vårdguiden:

Vilka är de farliga smärtorna?

De flesta av oss upplever någon form av smärta dagligen: Det hugger till i bröstet, smärtar i ryggen, är stelt i benen eller svider i halsen.

De flesta av de här smärtorna är normala och ingenting att oroa sig för.

– I allmänhet kan man säga att kan du somna från smärtan så är den aldrig farlig. Eller om den går över av två Alvedon. Om man känner smärta men inte alls har ett påverkat allmäntillstånd, då kan man i regel känna sig lugn, säger sjuksköterskan Elisabeth Petschler, som är driftledare på Vårdguiden, dit många ringer när de är oroliga över något symptom.

Smärta som inte kan ignoreras

Men det finns smärtor som man bör vara mer uppmärksam på och som till och med kan vara symtom på något direkt livshotande.

När experterna på Vårdguiden bedömer om en orolig person bör åka in till sjukhus eller kan stanna hemma, så börjar de med att fråga om allmäntillståndet hos den som är sjuk.

– De farliga smärtorna kan till exempel vara bröstsmärtor och smärta i lungorna eller buken. Även om man förstås inte ska generalisera – olika personer har olika hög smärttröskel och påverkas olika mycket, säger Elisabeth Petschler.

Skillnad på kvinnor och män

Hur mycket man påverkas av smärtan kan vara väldigt individuellt. På Vårdguiden märker man stor skillnad mellan olika kategorier av personer – och olika områden i landet.

– Man kan konstatera att det är stor skillnad på vad man ringer in för, säger Elisabeth Petschler.

Enligt henne är storstadsborna i allmänhet mer oroliga för smärtor än folk ute i landet.

– Det är nog lite av ett storstadsfenomen att man inte vill vara sjuk. Mest oroliga är nog män i trettioårsåldern från Stockholm som är lite förkylda.

Följ ämnen i artikeln