Tipsen som hjälper dig härda ut

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-28

En len svalka Anna Kilegran, 17, Maria Wahlqvist, 28, och Marcus Logander, 29, flyr in i skuggan med var sin smoothie. Anna har fler tips för att handskas med temperaturen: ” Jag dricker mycket och badar mycket”.

Håll dig nära butiksfrysen, köp en fläkt eller smutta på en smoothie.

Det är tre starka kort om du vill bli svalare den kommande veckan.

En svensk värmebölja definieras av att medeltemperaturen uppnår 23 grader under två dygn. Det är en sådan vi är mitt inne i just nu.

Då gäller det att ta skydd – i skuggan, i sjön eller varför inte på en ishockeyrink.

101 svala ungdomar

Inne i Tyringe ishall är det en behaglig temperatur på 13–14 grader och vid isen är det ännu kallare. Där kör de hockeyskola för fullt den närmaste veckan.

– Det är jättebehagligt, säger lägeransvarige Roger Lindquist.

Han väntar 101 ungdomar den närmaste veckan.

Är det inte bakvänt att vara inne i en ishockeyhall nu?

– Det är aldrig bakvänt. De är jätteglada och föräldrarna sitter på läktarna och svalkar sig, säger Roger.

Vatten i alla dess former

Flera heta tips för att få kyla är ett köpa en fläkt, hoppa i plurret eller hänga vid butikens frysar.

Paret Marcus Logander, 29, och Maria Wahlqvist, 28, gillar sol och värme. De har kommit hem från en semesterresa i Italien och njuter nu av högsommaren i Kungsträdgården. Med en smoothie under ett träd.

– Om vi vill svalka oss åker vi och badar, säger de.

Bredvid sitter Anna Kilegran, 17. Hon klarar värmen med att fukta strupen – mycket. Helst vatten, iskaffe eller cola.

– Jag dricker mycket och badar mycket, säger hon.

Leilas smoothie-recept

Svalkande recept från tv-kocken Leila Lindholm.

Hallonsmoothie

Mixa naturell yoghurt, frysta hallon, malen ingefära och banan.

Bären ska vara frysta, då känns den som en milkshake och det svalkar mera.

Bananblåbär smoothie

Mixa vaniljyoghurt (eller lyxa till det med att skrapa vanilj från en vaniljstång och blanda i vanlig yoghurt) med banan och frysta blåbär. Söta upp den med socker eller honung.