Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Blåbär och jordgubbar året om håller kvinnors hjärtan i form

Publicerad 2013-01-17

Minskar risken för att drabbas av hjärtattack.

Blåbär och jordgubbar är inte bara en fröjd för gommen.

Ny forskning visar att de minskar risken för att ­drabbas av hjärtattack.

De som äter blåbär och jordgubbar året om, minst tre gånger i veckan, löper betydligt mindre risk att drabbas av hjärtattack, visar en ny på­gående studie från Harvard School of Public Health i Boston.

93 600 kvinnor har ingått i studien och för dem som åt mest jordgubbar och blåbär minskade risken att drabbas med 32 procent, skriver Daily Mail.

Enligt forskarna är det ­troligt att detsamma även ­gäller för män.

Hälsokuren i bären beror på att de är rika på flavonoider, något som tidigare visat sig hålla hjärtat i form.

I studien bortsåg forskarna från andra faktorer, till exempel högt blodtryck, rökning och hög alkoholkonsumtion, skriver tidningen.