Svårt att återhämta sig efter sömnbrist

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-14

Det är svårare än man tidigare trott att ta igen en natts vridande och vändande i sängen.

Det räcker inte med att sova länge natten efter för att återhämta sig från sömnbristen, visar en ny studie som Svenska dagbladet tagit del av.

Torbjörn Åkerstedt.

I den amerikanska studien mätte forskarna reaktionsförmågan hos en grupp personer som varit vakna i 33 timmar och därefter sovit i tio. Reaktionstiderna var klart försämrade redan efter den första sömnperioden. Ju längre studien pågick desto sämre blev resultaten.

Också den testgrupp som fick vara vaken i ett dygn för att sedan sova i 14 timmar hade kraftigt försämrade resultat vid reaktionstesterna.

– Tidigare har man trott att om man hoppar över sömnen en natt kan man ta igen det. Men det här visar att man inte kan ta igen sömn på samma sätt som man tidigare trodde, säger Torbjörn Åkerstedt, professor på Karolinska institutets sömnforskningsinstitut till Svenska dagbladet.

Kan bli en trafikfara

Studien visar också att effekterna av förlorad sömn uppträder först flera timmar efter att man vaknat. Därför kan man på förmiddagen tro att man är lika pigg och alert som vanligt, för att på eftermiddagen få så pass försämrad reaktionsförmåga att det till exempel är farligt att köra bil.Studien visar dessutom att sömnbrist lagras i kroppen över tid.

Förutom att sömnbrist gör oss sega och trötta kan långvariga problem också leda till en rad sjukdomar.

God sömn är bland annat viktigt för att hålla immunförsvaret i trim från dag till dag, vilket gör att den som sover dåligt oftare är krasslig. Dålig sömn sänker också serotoninnivån vilket ökar risken för depression och utbrändhet.

Sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt rekommenderar minst sju timmars sömn per natt för att undvika sömnbrist.