Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Så slipper du svedan

Uppdaterad 2012-10-18 | Publicerad 2009-05-02

Expertens bästa råd för att slippa urinvägsinfektion

Kissa alltid klart när du går på toaletten. Det gör att bakterier inte blir kvar i blåsan.

”Sitt inte kallt – då kan du få blåskatarr”.

Det lärde vi oss när vi var små.

Men du kan vara lugn.

Risken att få urinvägsinfektion ökar inte för att du blir kall om baken.

Mer än hälften av alla kvinnor får någon gång urinvägsinfektion. Och 20 procent av dem drabbas av återkommande infektioner.

Urinvägsinfektioner orsakas av att bakterier tränger in i urinröret och vidare upp i urinblåsan.

När infektionen är begränsad till urinröret och blåsan kallas det för blåskatarr. Och visst finns det många sanningar om varför man får blåskatarr, flera som vi lärde oss redan som barn.

Gamla sanningar

”Sitt inte kallt och gå inte med blöt baddräkt”, är två av ”sanningarna”.

Men stämmer det verkligen?

– Nej, finns inga studier som bevisar det, även om jag rent teoretiskt kan jag få ihop det. En typ av bakterier som orsakar urinvägsinfektion förekommer dock oftare på sensommaren, säger professor Annelie Brauner vid Karolinska Institutet.

Vad kommer alla de här ”sanningarna” ifrån?

– Vi har lärt oss mycket av den äldre generationen, och jag tror att det säkert finns ett uns av sanning i en del av det, säger Brauner.

Tränbärsjuice funkar

Ett knep som dock verkar funka på riktigt är att dricka tranbärsjuice. Juicen innehåller taniner och fruktos. Fruktos binder till de fimbrier som ger upphov till blåskatarr och taniner binder till de fimbier som medverkar till infektion i njuren. Taniner gör att bakterierna får svårare att fästa.

– Problemet är dock att man för att få en säker effekt bör dricka så mycket som 2 deciliter koncentrerad juice och det klarar ju ingen. Men visst, den här typen av drycker som innehåller tanin kan hjälpa. Att dricka mycket bidrar till att de bakterier som inte hunnit fästa på urinvägsslemhinnan sköljs bort, säger Brauner.

Behandlas med antibiotika

Om infektionen inte går över av sig själv är den vanligaste behandlingen en kort antibiotikakur som slår ut bakterierna.

För många kvinnor är urinvägsinfektioner en ständigt återkommande plåga. För dem kan en antibiotikakur med låg dos som man tar under några månader hjälpa.

– En tröst för de som har en benägenhet att få upprepade infektioner är dock att det på sikt brukar reda upp sig, säger Annelie Brauner.

Symtom på urinvägsinfektion

Sveda eller smärtor då man kissar.

Täta behov av att kissa.

Eventuellt grumlig och illaluktande urin.

Eventuellt smärtor över blygdbenet.

Barn under fem år har ofta mindre konkreta symptom, så som slöhet, irritabilitet, nedsatt aptit och kräkningar.

Källa: netdoktor.se

Följ ämnen i artikeln