Varning för den dolda nyckelhålsfällan

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-06-22

Se upp när du väljer light!

Bakom det gröna nyckelhålet kan det dölja sig ett riktigt fett och onyttigt livsmedel.

SE UPP. Stirra dig inte blind på det gröna nyckelhålet. Det kan vara bättre att granska innehållsdeklarationen i stället.

Vi är många som letar efter gröna nyckelhål i matvarubutikerna. Det har vi gjort sedan 1989, året då Livsmedelverket införde nyckelhålsmärkningen som skulle hjälpa oss att välja nyttiga, fettsnåla produkter.

Men det finns flera problem med märkningen, och den konsument som inte vet vad nyckelhålet egentligen står för riskerar att komma hem från matvaruaffären med plastkassen full med kaloririka livsmedel, katastrofala för den som vill gå ner i vikt. Det ligger nämligen till så här med nyckelhålet:

1. Nyckelhålsmärkningen tar bara hänsyn till hur mycket fett och fibrer ett livsmedel innehåller. Den säger ingenting om sockermängden. Det betyder att många konsumenter tror sig äta nyttiga livsmedel när de egentligen bara dragit ner på fettet och i stället ökat på sockret. Kalorimängden blir i stort sett densamma. Här finns dock ett undantag och det gäller frukostflingor, där nyckelhålet tar hänsyn till mängden socker.

2. Nyckelhålet visar bara vilken produkt som är det nyttigaste alternativet inom sin livsmedelsgrupp, inte vilka produkter som är nyttiga för hälsan generellt sett. En falukorv som är nyckelhålsmärkt har lägre fettprocent än vanliga falukorvar, men det betyder inte att det är ett kalorisnålt val.

3. Naturligt magra och/eller fiberrika varor får inte märkas med nyckelhålet. När det gäller exempelvis grönsaker och rotfrukter spelar detta inte så stor roll, eftersom de flesta ändå vet att grönt är nyttigt. Men när man står vid köttdisken och ser den nyckelhålsmärkta köttfärsen finns risk att man automatiskt väljer den framför exempelvis kyckling eller kalkon som saknar nyckelhål men faktiskt är magrare.

4. Nyckelhålet har olika betydelse beroende på livsmedel. Nyckelhålet på en hårdost innebär en sak, medan nyckelhålet på ett flingpaket betyder en annan. Det gör det svårt för konsumenten att förstå vad märkningen står för.

Reglerna ska skärpas

För att komma tillrätta med dessa problem har Livsmedelsverket beslutat att skärpa reglerna för när en produkt får märkas. Bland annat ska nyckelhålet också säga något om mängden socker, salt och mättat fett en produkt innehåller. Glass ska inte längre få bära symbolen.

De nya reglerna för nyckelhålsmärkningen börjar att gälla tidigast 2005.

- Vi känner att det är jättebråttom. Som märkningen används i dag är det ett hot mot nyckelhålets trovärdighet, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Ett exempel på livsmedel som är prytt med missvisande nyckelhålsmärkning är de sötade så kallade "lättyoghurtarna".

- De utgör vårt största problem. När vi införde det gröna nyckelhålet var inte yoghurt och andra produkter lika sötade som de är i dag och vi visste inte hur utvecklingen skulle ske, säger Åsa Brugård Konde.

Använd med förnuft

Livsmedelsverkets tanke med märkningen var att minska hjärt-kärlsjukdomar bland svenskarna. Nu när vi blir allt fetare måste vi också få hjälp att gå ner i vikt.

Dietist Bim Åkers på Primadietisten tycker att det är bra att Livsmedelsverket omarbetar bestämmelserna så att konsumenterna inte längre så lätt kan bli lurade.

- Sockerrika livsmedel är förrädiska på grund av att de snabbt höjer blodsockret. Det kan skapa ett ständigt sötsug, säger Bim Åkers.

Använd nyckelhålet med förnuft, är hennes råd.

- Vad du kan göra själv är att inte stirra dig blind på det gröna nyckelhålet utan vara mer aktiv. Granska innehållsdeklarationen och se till den totala energimängden och fördelningen av näringsämnena. Jämför sedan med andra, alternativa produkter. Framför allt, hoppa aldrig över måltider och låt det aldrig gå för lång tid mellan målen, säger Bim Åkers.

Kolla hur mycket du kan äta

Livsmedel som får märkas med det gröna nyckelhålet

- hela listan

Hanna Blanksvärd