Njut av läsk – utan att få leverskador

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-26

Coca-Cola slutar med farligt ämne

LONDON. Hyperaktivitet, förändringar på dna, sjukdomar och cancer.

Nu slopar Coca-Cola det farliga konserveringsmedlet.

Kan andas ut I framtiden behöver Katherine Heigl inte oroa sig för dna-rubbningar när hon dricker sin light-Cola.

Cola light blir kanske inte nyttig men i alla fall mindre onyttig framöver.

Efter flera larm om konserveringsmedlet natriumbensoat som möjlig orsak till barns hyperaktivitet, förändringar på dna och kanske orsak till Parkinsons sjukdom har Coca-Cola beslutat att stoppa tillsatsen i sin lågkaloriläsk.

– Vi lyssnar hela tiden till våra kunders åsikter och oro över tillsatser, säger en talesman för Coca-Cola till The Daily Telegraph.

Natriumbensoat, som finns naturligt i små mängder i exempelvis lingon och äpplen, används ofta i läsk för att förhindra bakterietillväxt.

Hyperaktivitet

En uppmärksammad studie från Southampton University visade på ett samband mellan natriumbensoat tillsammans med azofärgämnen och hyperaktivitet hos barn.

En annan studie av professor Peter Piper vid Sheffield University visade att tillsatsen kan misstänkas påverka dna, orsaka leverskador och Parkinsons sjukdom.

Andra studier har visat att natriumbensoat tillsammans med askorbinsyra kan bilda det cancerframkallande ämnet bensen.

Fanta kvar som förut

I första hand kommer Coca-Cola att ta bort konserveringsmedlet från Cola light men tillsatsen kommer att finnas kvar i drycker som Fanta, Sprite, Dr Pepper och Oasis.

I vanlig Coca-Cola förekommer inte natriumbensoat.

Många andra läskedrycker innehåller också natriumbensoat som har beteckningen E211.