Nyckeln till harmoni

Uppdaterad 2011-10-25 | Publicerad 2011-10-17

Mindfulnessbaserad stressreduktion – så funkar det

Att fånga stunden och att lära sig förstå och acceptera livet som det är kan vara en utmaning i dagens samhälle.

Visste du att du själv kan förändra din hjärna så att du blir mer lugn och harmonisk?

Hemligheten stavas mindfulnessbaserad stressreduktion.

Det låter som science fiction men så kallad mindfulnessbaserad stressreduktion (MBSR) kan faktiskt omstrukturera din hjärna. Forskare från sjukhuset och universitetet i Massachusetts samt universitetet i tyska Giessen lät i en studie 16 personer gå kurser i MBSR. När programmet var slut jämfördes anatomiska före- och efterbilder av deras hjärnor mot en kontrollgrupp av 17 personer som inte hade gått kurs. Det visade sig att koncentrationen av grå substans i de delar av hjärnan som förknippas med bland annat minne, empati, självkänsla och stress hade förändrats hos kursdeltagarna. De upplevde också att de kände sig lugnare.

– Det är fascinerande att se hjärnans formbarhet och att vi, genom att utöva meditation, kan spela en aktiv roll i att förändra hjärnan och öka vårt välbefinnande och vår livskvalitet, sa forskaren Britta Hölzel från universitetet i Giessen i ett pressmeddelande.

Men om vi backar bandet lite: vad handlar egentligen mindfulnessbaserad stressreduktion om?

Mindfulness är ett sätt att leva medvetet närvarande i varje ögonblick och att acceptera känslor och tankar, vilket i sin tur minskar stress och annan ohälsa. Det handlar om att förstå och acceptera att livet är som det är.

Få koll på läget

– MBSR kan utövas genom yoga, meditation eller kroppsskanning. Pröva dig fram mellan de här övningarna, välj det som passar dig bäst och varva dem om du vill. 45 minuter åt gången är bra att avsätta men har du inte tid så är 20 minuter bättre än inget, förklarar Yvonne Hellström, leg. psykoterapeut inom KBT och mindfulnessinstruktör från Kognitiva teamet i Stockholm, som erbjuder kurser i MBSR.

Hur ofta ska man göra övningarna?

– Det är precis som med fysisk träning. Visst är det bra att springa en gång per vecka, det är bättre än ingenting, men det ger kanske inte något superresultat. Fler gånger per vecka är bättre.

Målet är inte att det ska bli tomt i tanken när du gör övningarna utan att upptäcka hur läget är och stå ut med det. Om du tappar koncentrationen så är det inte hela världen. Sätt ord på tankarna som dyker upp och återgå sedan till att fokusera på din andning. Det viktiga är att genomföra övningarna.

Yvonne Hellström understryker att mindfulness inte är en avslappningsmetod utan snarare ett tillstånd att sträva efter: att så ofta som möjligt vara här och nu mentalt. Det handlar om att bli medveten om det ständigt vandrande sinnet och om att återföra det till nuet. Avslappningen kommer på köpet när du lyckas.

Ta en sak i taget

Men det kan vara en utmaning att vara mindful i dagens samhälle där det uppskattas att hålla många bollar i luften samtidigt.

– Många tror att det är mindre effektivt att göra en sak i taget, men det är det inte. Visst kan du planera framåt men då ska du vara här och nu i ditt planerande.

Måste man vara ensam, i lugn och ro för att vara mindful?

– Nej absolut inte, mindfulness handlar också om att kunna skärma av ljud runt omkring och vara här och nu ändå, säger Yvonne Hellström.

Mer om inre hälsa: