Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Så undviker du att bli biten av fästingar

Uppdaterad 2018-07-17 | Publicerad 2018-05-22

Det finns knep för att undvika att bli biten av fästingar.

Vill du springa omkring på sommarängen eller ligga och filosofera i gräset men är skräckslagen för de blodsugande, smittspridande fästingarna? Här är tipsen för hur du undviker fästingar.

Sommar, sol, sköna bad och häng i naturen. Visst är det alldeles underbart, men, det finns tyvärr en liten parasit som lätt förstör stämningen på den skönaste dag. Fästingen. Det är inte utan att man drar sig för att gena över blomsterängen, lägga sig i gräset för att titta på molnen eller picknicka.

Men det finns några saker att göra för att undvika att falla offer för blodsugaren.

Först och främst: Fästingvaccin, det absolut bästa skyddet mot den fästingburna sjukdomen TBE. Vårdcentraler, vaccinationsmottagningar och vissa apotek vaccinerar mot TBE. Borrelia finns det inget vaccin mot men den sjukdomen kan behandlas med antibiotika.

Fästingar trivs i gräs.

När du rör dig ute i naturen:

  • Undvik högt gräs, där sitter ofta fästingarna och väntar på att något lämpligt offer ska promenera förbi.
  • Ha täckande kläder, då får fästingen svårare att hitta någonstans att bita sig fast.
  • Gör en fästingkontroll. Titta över dig själv varje gång du varit ute i områden där du riskerar att få fästingar. Titta speciellt i armveck, knäveck och under armarna där de gärna sätter sig.

Att smörja in sig med eteriska oljar sägs skrämma iväg fästingarna. Och varför inte prova, de luktat oftast riktigt gott.

  1. Lavendel. En doft som vi människor gillar men insekterna gärna undviker.
  2. Citrongräs. Med en fin doft av citrus skrämmer den här olja bort de flesta insekter.
  3. Eukalyptus. Vill du undvika insektsbett men även lindra klådan om du redan blivit biten ska du prova eukalyptus.
  4. Lime. Ytterligare en doft insekterna helst undviker men som vi människor uppskattar.
  5. Polejmynta. En släkting till myntan som är giftig för insekter.

Studier visar också att fästingar inte gillar när vi ätit vitlök, eller vitlökskapslar för den delen. Härligt, nu kan vi vräka på med vitlöken.

Det finns en mängd olika varianter av fästingbortplockare.

Ta bort fästingen – så gör du

Om du ändå fått en fästing som bitit sig fast är det viktigt att ta bort den så fort som möjligt. Använd helst en fästingborttagare, det finns flera olika modeller, men en pincett kan också går bra. Ta tag i fästingen så nära huvudet som möjligt och dra sakta rakt ut tills den släpper taget. Det är en myt att den ska vridas loss, det slutar oftare med att huvudet lossnar och blir kvar. Tvätta rent med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.

Symptom på Borrelia

Har du fått ett fästingbett ska du ha koll på det. Det är vanligt att det kliar och blir lite rött men det brukar försvinna efter ett par dagar. Borrelia är en infektionssjukdom och vanliga symptom är att huden börja klia och en rodnad sprider sig en till fyra veckor efter bettet. Andra symptom är trötthet, huvudvärk och värk i muskler och leder. Sprider sig sjukdomen kan du drabbas av feber, viktnedgång och tillfällig ansiktsförlamning.

Symptom på TBE

TBE är en fästingburen hjärninflammation. Det tar cirka fyra till tio dagar från smittotillfället innan du blir sjuk. Vanliga symptom är huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber. Ofta blir man helt återställd, men har man otur kan viruset sprida sig till hjärnan med symptom som hög feber, svår huvudvärk, kräkningar, ljuskänslighet och ljudkänslighet, förvirring och koncentrationssvårigheter.

Så här undviker du fästingar i sommarSå här undviker du fästingar i sommar

Följ ämnen i artikeln