Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alfhild, Alva

Träna upp dina mentala muskler

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-24

Stor guide till styrketräning för hjärnan

Stark, strålande och självsäker. Så kan vi alla bli… bara vi vill.
– Mental styrka kräver minst lika mycket träning som fysisk styrka, säger Olof Röhlander, som nu ger ut en handbok om hur vi kan träna vår hjärna.

Olof Röhlander.

Inre styrka är inte medfött. Det går att träna upp precis som självsäkerhet, förmågan att hålla huvudet kallt, stå för vad man tycker och att bli så där positivt energisk att hela rummet lyser upp så fort du kommer in. En attraktiv person både hemma, i vänkretsen och på jobbet.

Största hindret är vi själva! Vi måste våga tro på en förändring och kämpa för att komma dit. Inte bara då och då utan varje dag.

Tänk efter. Tränar du på att komma för sent? Tja, då blir du nog väldigt bra på det. Klagar du tillräckligt mycket blir du expert på att klaga. Och tränar du på att säga ja, fast du menar nej, blir du förmodligen även bra på att hitta undanflykter. Kampen mellan kortsiktigt och långsiktigt tänkande pågår ständigt.

Sätt dig i förarsätet

– Det är en inre match du kan känna tillfredsställelse av att vinna varje dag. Dessutom övergår det snart i en spännande resa i personligt ledarskap där du sätter dig i förarsätet och tar kontroll, menar Olof Röhlander, som sadlat om från elitidrottare till föreläsare och mental coach.

Som sådan lär han ut olika metoder vi alla har nytta av för att klara den här inre matchen och komma dit vi vill.

– Segern över sig själv är nog skönast av alla. Tänk kvällarna när du kan sluta ögonen och tänka: I dag vann jag. I dag har varit en bra dag. Jag höll mitt löfte till mig själv. Jag gjorde det jag sa att jag skulle göra. Oslagbart! säger han, och låter så där otroligt positiv.

Vinnare vill ha revansch

Han har nämligen provat själv. Trots många svåra dagar där han varit nära att förlora sitt livsverk och gå i konkurs har han gjort allt det han nu försöker lära ut. Det är inte alls så svårt.

– Det handlar om att kunna återhämta sig snabbt när saker går oss emot och lära sig komma igen med ny energi. Vi är väldigt sårbara när vi är ur balans och kan lätt fastna där nere om vi inte tar oss upp på en gång, säger han, och menar att förmågan att återhämta sig är nyckeln till framgång.

I stället för att knäckas känner en vinnare revanschlust och tränar ännu hårdare för att nå sitt mål. Lättare sagt än gjort kanske du tänker, men Olof Röhlander är övertygad:

– Jag tror med bestämdhet att vi alla har en mental styrka inom oss som bara behöver en liten push för att visa sig fullt ut. Jag tror också att en ökad mental styrka bidrar till ökad lyckonivå och gör oss mer robusta så att vi klarar livet på ett bättre sätt.

Som att lära ett nytt språk

Mental styrketräning påminner mycket om hur vi lär oss ett nytt språk. Vi tragglar samma sak om och om igen. Snart märker vi att vi kan bygga ord av meningar och känner glädje inombords av att förstå vad folk säger på det andra språket. Låter vi bli att prata på ett tag faller dock orden snart i glömska.

– Varje gång du vänder en negativ tanke till något konstruktivt så tränar du dina mentala muskler i positiv riktning. Låter du de negativa ta över har du snart glömt allt det positiva, förklarar Olof Röhlander.

I sin bok: ”Det blir alltid som man tänkt sig – handbok i mental styrketräning” har han tagit fram övningar du kan göra när du vill, var du än befinner dig för att träna just det du behöver.

– Du kanske behöver rutiner för att hantera motgångar Om du får avslag på en jobbansökan, inte går vidare på en audition, blivit avspisad på krogen eller blir bänkad i en viktig match, säger Olof Röhlander som exempel.

– Vanligast är nog att man vägrar att acceptera det eller går hem, ältar och gräver ner sig. Men vad vinner man på det? I stället för att känna sig kränkt borde vi lära oss att skratta åt det.

Skillnaden mellan de som lyckas och de som inte gör det är vad de tränat sig att se. Tränar du dig på att se möjligheter blir du snart talang på det.

Frågan är alltså inte vad du kan bli bra på – utan vad du vill bli bra på.