Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Två lätta recept

Uppdaterad 2011-04-14 | Publicerad 2010-09-17

Mat- och bakbloggaren Linnea Seidel bjuder på två av sina favoriter för dig som vill dra ner på kolhydrater och fett.

Morotskaka

Tillagningstid 50 minuter

Antal portioner: 12
1 portion = 276 kcal

Ingredienser
3 st ägg
1 dl råsocker
2 msk honung
1 dl solrosolja
2 dl dinkel, siktat
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
1 tsk salt
200 gram morot
60 gram eller 1 dl valnötter

Glasyr:
200 gram Philadelphia original
4 msk honung
limesaft
1 msk florsocker

Instruktioner
1. Vispa ägg, socker och honung pösigt.
2. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning.
3. Rör samman dinkel, bakpulver, kanel, ingefära, kardemumma, salt och blanda ner i äggsmeten.
4. Skala och riv morötterna.
5. Vänd ner morötterna och valnötter.
6. Häll smeten antingen i en smord bakform med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter eller en ugnsform (20-30 cm).
7. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.
8. Låt svalna på galler i cirka 15 minuter och lossa sedan kakan från formen.
9. Låt svalna helt. Blanda ingredienserna till glasyren och bred den över kakan.

Lätta rulltårtan

Tillagningstid 30 minuter

Antal portioner: 15
1 portion = 79 kcal

Ingredienser
3 st ägg
1.5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk hett vatten
3 dl bär, färska, mosade eller delade

Instruktioner
1. Vispa först ägg och socker, tillsätt sedan resterande ingredienser.
2. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper.
3.Grädda cirka 15 minuter i 250 grader i mitten av ugnen.
4. Stjälp upp på ett annat bakplåtspapper och bred ut rårörda bär och rulla ihop.