Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Mejl och sms kan orsaka depression

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-01-20

Mobilen gör många stressade

Är du stressad, deppig eller har svårt att sova?

Kolla dina mobil- och datorvanor. Många mobilsamtal och sms liksom mycket chattande, mejlande och nätsurfande kan bidra till stress, sömnproblem och symptom på depression, tyder en ny studie på.

- Det finns hos unga vuxna ett samband mellan psykisk ohälsa och hög användning av mobiltelefon och dator, har vi sett. Men vi vet ännu inte vad det är i den nya tekniken som orsakar symptomen eller om de beror på något annat, säger Sara Thomée, psykolog vid sektionen för Arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Män som sms:ar sover dåligt

I studien har hon undersökt mobiltelefon- och datorvanor hos drygt 1100 medicin- och IT-studenter i åldern 18-25 år och risken för psykisk ohälsa.

Männens symptom var mer kopplade till mobiltelefonen och kvinnornas till datorn, visar en första utvärdering efter ett år.

- Män som både sms:ade mycket och talade mycket i mobilen hade mer sömnstörningar jämfört med dem som använde mobilen lite. De som sms:ade mycket hade även mer symptom på depression, som nedstämdhet, säger Sara Thomée.

Långvarig stress av chattande

För kvinnorna såg det lite annorlunda ut.

- De som sms:ade eller chattade mycket eller hade mycket sammanlagd dator- och mobiltid var mer långvarigt stressade jämfört med dem som använde tekniken lite. De som surfade mycket på nätet hade dessutom mer problem med sömnen. De som chattade eller mejlade mycket eller hade mycket sammanlagd tid vid dator och mobil hade även mer tecken på depression.

Studenterna ska följas under tio år när det gäller användning av modern teknik och kopplingar till fysisk och psykisk hälsa.

- Blir man till exempel störd och avbruten ideligen eller beror det på ett allmänt hektiskt liv? Suddas gränsen mellan arbete och fritid ut? Finns chans till återhämtning? undrar Sara Thomée.

Läs mer:

Ann-Cathrine Björnör Carlsson

Följ ämnen i artikeln