Jenny, 24, kan inte hålla sig

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-05-04

180 000 svenskar lider av avföringsinkontinens

Bajs i byxorna är vanligare än vi tror.

Runt 180000 svenskar lider i det tysta.

– På jobbet hinner jag ibland inte in på toa. Då får man stå där och lukta, säger Jenny Blom, 24, en av få som vågar ta upp problemet.

INTE ENSAM Avföringsinkontinens är relativt vanligt och ska behandlas av läkare. Jenny Blom har väntat på tid för undersökning sedan februari.

Tyvärr verkar inte alla läkare ta det på allvar.

Jenny Bloms doktor på vårdcentralen gjorde en undersökning och lovade skicka en remiss till sjukhuset - men fick aldrig i väg remissen. Först efter ett antal samtal och påstötningar hos vårdcentralens chef ska remissen ha gått i väg.

– Vi får väl se... Än har jag inte fått någon kallelse, säger Jenny Blom, som väntat sedan i februari.

Då hade hon gett upp hoppet om att magproblemet skulle försvinna av sig självt.

– Det började strax före jul med att jag fick akut ont och var jättelös i magen. Eftersom jag var på jobbet och hade kunder kunde jag inte gå ifrån... så allt kom i byxorna, berättar hon.

Det var ingen engångshändelse.

Lätt att operera

– Då och då blir det bara så och jag vet inte varför. Det är jobbigt.

Avföringsinkontinens kan ha många orsaker.

– Allra vanligast är nog att slutmuskeln skadas efter en graviditet eller förlossning, säger uroterapeut Margit Johansson på Krylbo vårdcentral.

Även mellangården och nerverna till slutmuskeln kan brista. Oavsett vilket, går skadan att reparera med ett enkelt ingrepp. Särskilt viktigt är att kirurgen rekonstruerar och gör mellanväggen lagom tjock. Där fäster nämligen knipmusklerna som håller tillbaka gaser och avföring.

Läkarna glömmer bort

En ny studie från Linköping avslöjar att många förlossningsläkare glömmer det, men i dessa fall går ingreppet att göra senare i livet.

Livsstilen kan också påverka förmågan att hålla tätt. Oro och stress gör dig lätt lös i magen och oregelbundna matvanor kan orsaka förstoppningar som tänjer ut slutmuskeln. Har man ont och avföringen är lös kan det också bero på en inflammation som bör tas om hand.

– Viktigast är att man blir ordentligt undersökt. En kirurg kan gå in med en kamera i tarmen och se om det är där felet sitter, säger uroterapeuten Margit Johansson, och hoppas fler söker hjälp.

Ska alltid behandlas

Därför bajsar man på sig

Så minskar du risken

När bör man söka hjälp?

Läs mer:

Caroline Hougner

Följ ämnen i artikeln