Louise sprang ifrån sin migrän
Publicerad 2011-10-31
Konditionsträning är lika bra för att förebygga migränanfall som medicin
Höj pulsen – och bekämpa din migrän.
Träning förebygger värk lika bra som medicin gör.
– Nu har vi ytterligare en metod att lindra migrän. Och som dessutom inte ger några biverkningar, säger Emma Varkey, doktorand vid Göteborgs universitet.
Det brukar vara avslappning och medicin som rekommenderas för att minska risken för att migrän bryter ut.
En studie vid Göteborgs Universitet ger dock de cirka 10 procent av svenskarna som är drabbade ännu ett vapen i kampen mot den svåra smärtan.
När forskare lät tre grupper migränpatienter testa avslappning, medicin respektive träning under 12 veckor, visade det sig att alla tre metoderna fungerade lika bra.
Samtliga patienter i studien fick färre migränanfall.
– Avslappning och medicin är väl utvärderade. Det som är nytt är att träning fungerar lika bra. Med tanke på att det är en metod som inte ger några biverkningar är det ett bra alternativ till medicin, säger Emma Varkey, sjukgymnast och doktorand.
Lagom nivå
Medicinen som personerna i studien tog var Topimax, en epilepsimedicin som även används för att förebygga migrän.
– En del av dem fick biverkningar som pirr och stickningar i fingrarna, yrsel, ökad huvudvärk och ont i magen, säger Emma Varkey.
De testpersoner som i stället gick på spinning – motionscykelträning i grupp – rapporterade inga biverkningar.
– Någon gång fick någon ett anfall i samband med träning, men i genomsnitt blev alla bättre.
Fyrtio minuter tre gånger i veckan fick testpersonerna svettas på cykeln.
Men därmed inte sagt att alla migräniker kan greppa tennisracketen eller springa till gymmet för att slippa värkattackerna.
Hård träning i sig kan utlösa migrän.
– Vi valde spinning och lade det på en nivå som är ansträngande men inte utmattande. Detta säger ingenting om till exempel styrketräning, säger Emma Varkey.
”Välj motionsform efter intresse”
Däremot kan annan konditionsträning, som stavgång, aerobics och löpning, ge samma effekter.
– Jag tror att man får ännu bättre effekt om man väljer motionsform själv och gör något man tycker om. Dessutom är det är svårt att säga till migräniker att de ska gå på spinningpass, för en del är väldigt känsliga för höga ljud, säger hon.
Hur träningen utformas kan också spela roll.
– En viktig faktor kan vara att i vår studie hade de lång uppvärmning och stegrade pulsen successivt. Vi betonade också att de skulle äta och dricka ordentligt innan – och försöka att inte stressa till träningspasset, säger Emma Varkey.
Louise, 38: ”Smärtan var som knivar i huvudet”
Yoga varje kväll – och löpning tre gånger i veckan.
Regelbunden motion har gett henne ett liv med färre anfall och mindre medicin.
Men det kräver disciplin.
– Jag är så trött på att ha migrän. Det är en värre låsning än det är att springa på lunchen, säger Louise Petrelius, 38.
När andra gör sig redo för att gå på lunch, snör domaren Louise Petrelius på sig löparskorna och springer från sin arbetsplats på Marknadsdomstolen i centrala Stockholm.
En runda på sju kilometer blir det, tre gånger i veckan. Och på kvällen innan hon går och lägger sig blir det 20 minuters yoga.
– Jag säger som min yogalärare: Du borstar tänderna och tvättar ansiktet varje dag. Då kan du också göra yoga.
Hennes migrän kom för cirka tio år sedan. Under studieåren hade huvudvärken hållit sig på ”Ipren- och Alvedonstadiet”.
– Min mamma hade migrän, och det är ju ärftligt. I mitt fall tror jag att det utlöstes av ett väldigt jobbigt år på advokatbyrå i Bryssel.
Ändrade mönster
De första åren var anfallen tydligt kopplade till vissa så kallade triggers, de fem saker som många migräniker tvingas lära sig att ge akt på: hormoner, alkohol, sömnbrist, vätskebrist och brist på mat.
– Ofta kan jag känna att ett anfall är på gång och ta medicin och gå och lägga mig. Ibland lyckas jag häva det och är bra efter ett par timmar. Det värsta är när det kommer tillbaka efter några timmar, då kan det bli en period med mycket tabletter, säger Louise Petrelius.
Efter två graviditeter – och två svåra havandeskapsförgiftningar – började migränen ändra mönster. Eller rättare sagt; den följde inget mönster.
– Den blev mer frekvent och jag kunde inte längre se vilka mina triggers var. I slutet av sommaren kände jag att jag inte hade någon kontroll, det var helt galet. Och den smärtan är så vidrig, det är som knivar i huvudet.
Den träning hon dittills ägnat sig åt, bikramyoga, ledde alltför ofta till migränattacker. Louise insåg att hon måste sluta med det.
– Och då började jag löpa i stället. Jag hade inte sprungit sedan 2004 och har aldrig varit en löpare. Men nu är det bara underbart!
Samtidigt bytte hon yogaform och utövar nu en särskild migränyoga i grupp en gång i veckan och hemma varje kväll.
– Den är baserad på kundaliniyoga och man jobbar mycket med rygg, axlar och nacke. Det känns som att det löser upp spänningar.
Kräver självdisciplin
När Louise Petrelius tittar i sin dagbok kan hon konstatera att anfallen inte uteblir – men kommer mer sällan och är inte lika långvariga. Intaget av akutmedicinen har minskats till en tredjedel.
– Kan jag fortsätta så här så är det fantastiskt. Man får ju också lite ångest för vad alla tabletterna gör med kroppen.
De nya vanorna kräver ett ganska stort mått självdisciplin. Men Louise är hellre fast i de rutinerna än i något annat.
– Migrän är en större låsning än det är att springa!
Aj, aj, aj, vad det bultar och bankar
Cirka 10 procent av svenskarna har migrän. Det innebär att de har återkommande sprängande huvudvärk, ofta halvsidig, som kan orsaka illamående, kräkningar och ljud- och ljuskänslighet. Ett anfall kan pågå i ett par dagar.
Migrän kan utlösas av till exempel stress, sömnbrist, vätskebrist, alkohol, matbrist, vissa livsmedel, hormonförändringar.
Orsakerna är okända. Migrän tros vara ärftligt.
Medicin kan lindra eller häva en migränattack. Annan medicin används för att förebygga en attack.
Avslappning rekommenderas ofta i förebyggande syfte. En del blir hjälpta av akupunktur eller botoxsprutor.
För vissa migräniker kan träning utlösa migrän. Andra blir hjälpta av motion. Studien från Göteborgs universitet är dock den första som visar att motion kan förebygga migränanfall.
Enligt Göteborgsstudien fungerade konditionsträning lika bra som avslappning och medicin (Topimax).