”Hon kan bli helt återställd”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-18

Sjuåring överlevde nedkylning till 13 grader

Arvid Otterlind, överläkare i barnanestesi och intensivvård vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Hon är unik.

Dagen före julafton lyftes den svårt nedkylda, drunknade sjuåriga flickan upp ur det iskalla vattnet.

Nu kan hon lämna intensivvårdsavdelningen.

Enligt sjukhuset beräknar man att hon kan bli helt återställd.

– Vi är väldigt glada förstås. Oss veterligen har ingen med så låg kroppstemperatur överlevt, säger Arvid Otterlind, överläkare i barnanestesi och intensivvård vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus till Aftonbladet.

Olyckan inträffade dagen före julafton. Den sjuåriga flickan som var klädd i en rödrosa jacka gick vid 13-tiden ut för att leka i skogen i närheten av Nösund vid sydvästra Orust. Cirka två timmar senare kontaktade de oroliga föräldrarna polisen och anmälde sitt barn försvunnet.

Flickans fotspår påträffades i snön och man kan därför avgränsa sökområdet. Med hjälp av sjöräddningens helikopter sökte man efter barnet.

Minus tolv

Det är minus tolv grader ute när man klockan 16.29 påträffade flickan. Hennes rödrosa jacka syntes i det iskalla vattnet

Sjöräddningens helikopterpersonal satte direkt igång med hjärt- lungräddning på flickan. Hon visade inga livstecken. Helikoptern flög mot Drottning Silvias barn- och Ungdomssjukhus i Göteborg.

Vid ankomsten till sjukhuset hade flickan en kroppstemperatur på drygt tretton grader. Det hade då gått ungefär tjugo minuter sedan hon hittades i vattnet.

– Hennes chans att överleva hängde på att hon kunde kopplas till hjärt-lungmaskin och att kroppen kunde värmas upp långsamt, säger Arvid Otterlind som är en av dem som haft ansvar för behandlingen av den sjuåriga flickan.

Tur i oturen

Som tur är pågick en akut hjärtoperation just vid det aktuella tillfället. Det innebar att alla resurser fanns där i form av maskiner och personal, berättar Arvid Otterlind.

Flickan kopplades till en hjärt-lungmaskin och när hon var stabiliserad flyttades hon till en en ECMO, en enklare hjärt-lungmaskin. Under några timmar värmdes kroppen upp till 32 grader. Den temperaturen hölls under två dagar.

På juldagen tilläts temperaturen stiga till 36 grader. Oron över flickans hälsotillstånd var stor.

– Det man är mest orolig för är att hjärnan svullnar så att ett hjärnödem uppstår. Det kan leda till hjärndöd eller grava hjärnskador.

På annandagen kopplade man ur ECMO:n. Flickan som fortfarande var nedsövd och vårdades i respirator var beroende av massiv intensivvård. Men hjärtat kunde nu själv pumpa runt blodet.

– Det var förstås fantastiskt att se men vi visste fortfarande inte hur flickans hjärna påverkats och kände väldig oro.

Rörde armar och ben

Under de kommande dagarna stabiliserades flickans tillstånd. Hennes föräldrar fanns under tiden vid hennes sida, berättar Arvid Otterlind.

Vid nyår kunde hon röra armar och ben och tittade upp. Några dagar in på det nya året fick man direkt kontakt med flickan som fått komma ur respiratorn.

– Hon kände igen mamma och pappa och kunde svara på enklare frågor.

Ytterligare respiratorvård krävdes på grund av en infektion. Efter tre veckor kunde flickan andas själv.

Andas och pratar

Flickan kan nu sitta med stöd, andas själv och prata. Hon är dock trött och medtagen.

Nu får hon lämna intensivvårdsavdelningen och enligt sjukhuset kan flickan bli helt återställd.

– Vi är ju väldigt glada förstås. Men som sagt hon har precis skrivits ut från intensivvårdsavdelningen så det är lite tidigt att i detalj säga hur det ska gå. Men hon har ju potential att bli återställd. Nu är det en lång rehabilitering som står framför familjen, säger Arvid Otterlind.

Flickan behöver nu hämta sig, bli av med smärtstillande och lugnande mediciner och få tillbaka dygnsrytmen.

– Hon kommer nu vårdas på en vanlig barnavdelning och behöver vara på sjukhus i några veckor till.

Det är ovanligt att någon som varit så starkt nedkyld kunnat överleva.

– Det är i det närmaste unikt. Det kan ha varit en fördel att flickan blev så pass nedkyld före drunkningen, innan hon utsattes för syresbrist. Hon har också haft tur som hamnade här på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus där vi har all expertis och teknisk utrustning, säger Arvid Otterlind.