Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Stressen kan göra dig tjock

Uppdaterad 2021-05-24 | Publicerad 2002-05-28

Börjar du bli tjock om midjan?

Det kan bero på att du stressäter eller tröstäter.

Stress kan bidra till bukfetma, tyder ny forskning på.

- Fetmaepidemin kan bero på att vi rör oss för lite, äter fel mat på fel sätt - och stressar mer, säger Joanna Uddén, läkare och doktorand vid Överviktsenheten på Huddinge universitetssjukhus.

Stress kan till exempel få till följd att vi äter oregelbundet och glufsar i oss maten.

- Då äter vi mer och hinner inte känna efter när kroppen säger stopp, säger hon.

Joanna Uddén forskar på varför personer som behandlas med kortison ofta får mer aptit, ökar i vikt och blir bukfeta. Kortison, som bland annat hämmar inflammationer, är syntetiskt och av samma slag som stresshormonet kortisol.

- Kortisol ökar vid olika typer av stress. Genom att studera hur läkemedlet kortison påverkar aptiten och vikten hoppas vi kunna förstå mer varför stress tycks kunna bidra till fetma.

Depression är också en form av stress.

- Personer som är deprimerade och som utsöndrar mer kortisol lider intressant nog även i ökad grad av bukfetma. Det ökade kortisolet skulle kanske kunna bidra till att man äter mer. De förmodade sambanden är än så länge spekulationer, säger Joanna Uddén.

I en av hennes studier fick en grupp kvinnor höga doser kortison under en vecka samtidigt som deras ätande registrerades i laboratorium. Man fann då att kvinnorna fick ökade halter av mättnadshormonet leptin och att de även åt mer.

Kopplat till arvsanlagen

- De borde tvärtom ha känt sig mätta och ätit mindre. En spekulation är att kortisonet bidrar till att delvis blockera mättnadssignalerna till hjärnan och att kroppen då försöker kompensera detta genom att utsöndra mer leptin, säger Joanna Uddén.

Leptin ökar vid vissa stresstillstånd, har man sett. Bukfeta personer utsöndrar också mer kortisol, liksom mer leptin.

- Leptin bildas i fettväven. Ju mer fett desto mer leptin, men leptinet tycks av okänd orsak inte verka som det ska vid fetma och vid vissa former av stress.

I ätstudier har man också sett att människor som utsätts för stress och som då får ökad halt av stresshormonet kortisol även äter mer. En grupp personer fick till exempel räkna under tidspress. Efteråt fick de äta fritt av olika "snacks".

- De som hade ökad utsöndring av kortisol åt mer. Det kan vara så att vissa är mer känsliga för stress och att vi reagerar biologiskt olika på stress. Vissa säger till exempel att de inte kan äta när de är stressade. Andra äter mer.

Forskning tyder på att "stressätande" och fetma har med våra arvsanlag att göra, menar Joanna Uddén.

- Det kan en gång ha varit viktigt för vår överlevnad att äta mer vid stress för att fylla på depåerna inför sämre tider.

6 sätt att förebygga bukfetma

Vad är bukfetma?

Ann-Chatrine Björnör