”Förut var jag ett vrak varje vår”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-12

Efter sprutan klarar Malin, 27, att vara utomhus på våren

Tack vare hyposensbehandlingen kan Malin njuta avvåren. ”Det är en befrielse att vara sig själv året om”, säger hon.

Vaccin mot pollenallergi, finns det? Ja, faktiskt, Malin Löfstrand, 27, har provat.

– Det är underbart att slippa oroa sig när våren kommer.

Namn: Malin Löfstrand. 
Ålder: 27. 
Jobbar med: Planering och logistik. 
Bor: Göteborg. 
Familj: Sambo.

Sedan hon gick i fyran har Malin Löfstrand varit allergisk mot björkpollen. Trots att hon redan på senvintern började äta allergitabletter och tog ögondroppar och nässpray, var våren och sommaren en enda lång plåga. För nio år sedan blev hennes allergi ännu värre.

– Näsan och ögonen rann hela tiden, jag nös så hårt att jag fick blåmärken inne i gommen och det kliade något vansinnigt i munnen, jag höll på att bli tokig, säger hon.

Varje år ville hon rymma från våren och sig själv, ”gå och gömma sig i ett hål” som hon säger själv.

Eftersom hon flyttat runt en hel del fick hon ofta träffa nya allergiläkare. Varje år var det ju dags att förnya recepten på allergimedicinerna som inte gav henne någon större lindring.

– Men för fyra år sedan träffade jag en doktor som tipsade mig om hyposens, han tyckte det var konstigt att ingen läkare föreslagit det för mig tidigare, säger Malin.

Får små doser

Hyposensbehandlingen går ut på att man får sprutor som innehåller små doser av det man är allergisk mot. Behandlingen utförs av läkare och sjuksköterskor på en allergimottagning och pågår under tre år.

Malin påbörjade behandlingen för fyra år sedan. De första femton veckorna fick hon en spruta per vecka. Hon reagerade nästan inte alls på behandlingen, inte ens i början trots att det är ganska vanligt.

–?Jag mådde fint, hade inga större problem alls. Personalen är noga med att ställa in dosen så att den ger så små biverkningar som möjligt och det kändes tryggt och lugnt.

Efter den inledande intensivperioden fick Malin sedan en spruta var fjärde till sjätte vecka.

Eftersom hon var ute några månader och reste i två omgångar under behandlingens gång tog det fyra år innan hon var färdigbehandlad.

Men redan första våren kände hon skillnad.

–?Jag behövde inte alls lika mycket tabletter och kände mig mycket starkare och mer motståndskraftig redan efter ett års behandling, säger hon.

Fyra år senare är Malin inte alls orolig inför pollensäsongen. Hon tar fortfarande allergitabletter, men i mycket små doser. Näsan och ögonen rinner inte alls längre.

–?Förr var jag ett vrak på våren och sommaren, alltid snorig, trött och mer eller mindre hängig. Nu är jag mig själv året om, en sådan befrielse, säger hon.

Mår bättre på vintern också

Malin har också märkt av positiva effekter på sin hälsa på vintern. Förr drabbades hon ofta av svåra förkylningar, något hon sluppit sedan hon inledde behandlingen.

–?Jag antar att min kropp är stark nog att hålla bacillerna ute nu, säger hon.

Även den sociala biten har förändrats för Malin.

–?Jag orkar träffa folk och behöver inte vara orolig för att jag ser rödgråten och genomförkyld ut, det är roligare att umgås med folk på sommaren nu helt enkelt, säger hon.

Vem kan behandlas?

90 procent av alla patienter märker en förbättring med hyposens.

Monica Arvidsson är överläkare på allergisektionen på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

För vilka patienter fungerar hyposens bäst?

– Allra bäst effekt ser vi hos patienter med pollenallergi. Det är ofta patienter som besväras av kraftig hösnuva och lider av lindrig till måttlig astma. Men även katt- och kvalsterallergiker kan bli hjälpta.

Finns det någon som inte bör prova hyposens?

– Ja, allergiska personer som också lider av andra typer av immunologiska sjukdomar, exempelvis reumatism. Inte heller passar behandlingen för den som äter blodtrycksmedicin av sorten betablockerare. Personer med cancer eller svår ickekontrollerad astma bör också avstå.

Hur många av de som behandlas blir hjälpta?

– Ungefär 90 procent av alla patienter märker av en stor förbättring. Många har kvar en del symptom men upplever en klar minskning av sina allergiska reaktioner.

Kan man bli helt besvärsfri?

– Man ska nog räkna med att man behöver komplettera med mediciner för att bli helt besvärsfri. Hyposens botar inte allergier, men det är en mycket bra behandling.

Vilka kriterier måste man uppfylla för att få genomgå hyposensbehandling?

– Man måste ha lidit av allergiska besvär och provat att behandla dem med olika kombinationer av antihistamin, kortisonspray och eventuellt ögondroppar.

Många patienter vet inte hur de ska ta sina mediciner, om de får hjälp att ta dem på rätt sätt så kan det oftast räcka för att få bukt med problemen.

Vart ska man vända sig om man vill få hjälp med att lindra sin allergi?

– Via sin husläkare eller vårdcentral kan man få remiss till en allergimottagning. Där görs en utredning och om hyposens visar sig vara en lämplig behandlingsform så utförs den av personal på allergimottagningen.