"Kan mindfulness hjälpa mitt förhållande?"

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-26

Läs mindfulness-chatten med Ola Schenström

Ola Schenström säger: Hej, nu är jag här!
Moderator säger: Ledsen för förseningen, tekniskt strul. Nu sätter vi igång.
Walter säger: Hej Ola, vad är dina tips till en stressad egenföretagare? Jag har ingen tid för mig själv men MÅSTE lära mig det..
Ola Schenström säger: För att komma till rätta med din stress – som inte bara orsakas av vad som sker utan också i hög grad av dina tankar på framtiden och din oro för den, gissar jag – skulle du behöva gå ner i varv regelbundet. Ett sätt är förstås att lyssna regelbundet på den cd som finns i min bok – börja gärna med kroppskanning – 10 minuter en till två gånger per dag, och se om det gör någon skillnad. Lycka till!
Sessan säger: Hej, jag tycker att det är så himla svårt att känna mig nöjd där jag är. Vill alltid vidare - oavsett om det är jobbet, hemmet eller relationen. Hur kan jag bli lite lugnare och lära mig att uppskatta det jag har?
Ola Schenström säger: Du behöver träna dig att bara vara. Det är svårt när vi är uppvarvade och våra tankar bara rusar fram med alla måsten. Stanna upp. Lyssna på cd:n i min bok. Det är svårast i början. Försök också att bara observera – hur en tugga mat eller en frukt smakar. Eller bara sitt och iakta hur din andning känns i bröstet, eller i magen. Bara observera – gör ingenting annat! Lycka till!
CB säger: Hej Ola! Vilken av övningarna i artikeln är viktigast om man bara hinner göra en om dan??
Ola Schenström säger: Gör den som du tycker känns mest angelägen för dig.
signe säger: Hur kan mindfulness hjälpa mig i ett förhållande som blivit fyllt av vardagstristess och smågnäll? Går det?
Ola Schenström säger: Inte lätt. Bryt det statiska. Pröva något nytt – om det nu inte gått för långt. Vad njuter ni av? Vad ger er glädje och mening i livet? Vad har ni gemensamt som kan stärkas? Allt från mat till nöjen och upplevelser. Det verkar som dina och din partners behov inte är fyllda på långt när. Så vad är viktigast för dig/er?
tanja säger: Känner att internet gör en stressad ibland, facebook, mail osv.. Hur ska man lära sig trappa ner och koppla bort msn, mailen och allt annat som pockar på uppmärksamhet, det är ju ändå så roligt!
Ola Schenström säger: Hur roligt det än är så behöver hjärnan vila. Stäng av internet, mail och telefon under delar av dagen. Pröva kanske under en hel dag. Se hur du reagerar. Det går inte att vara ständigt online. Vi människor är programmerade för aktivitet och VILA. I början kan du bli lite rastlös av att inte vara online – eftersom du är van vid det. Men så småningom lär du dig att känna lugnet i att inte vara det.
Chi säger: Hej! Jag undrar vilka miljöer som du skulle klassa som uppstressande respektive rogivande. Jag vill hitta en plats i min vardag där jag just "bara är" men klarar inte av att tänka så när jag är på t-banan eller jobbet eller..
Ola Schenström säger: Du kan egenltligen hitta lugnet i dig själv var som helst. Men till att börja med kan du välja en miljö där du inte blir störd av telefon eller av att någon kommer. För egen del hämtar jag också mycket kraft och lugn i naturen. Där vilar hjärnan.
Marcus säger: Hej Ola! Vissa personer utstrålar ett lugn som jag verkligen avundas. Tror du det är möjligt för vem som helst att finna det lugnet? Hur?
Ola Schenström säger: Vi föds olika. Men vi kan alla påverka vår förmåga att bli eller vara lugna. Det är mer en fråga om utgångsläge och hur mycket träning du gör. Pröva de korta övningarna på min cd-skiva, så får du se vad du upptäcker, samt några av de korta övningarna i boken. Alla är avsedda att ge ett ökat lugn så att du kan fatta klokare beslut och LEVA mer.
Moderator säger: Nu är tyvärr snart ute, dags för sista frågan..!
kicki säger: Hej hej, hur kommer det sig att du skrev en bok om det här? Hur mycket använder du dig själv av mindfulness-övningar? Kram Kicki.
Ola Schenström säger: Jag är läkare sedan 34 år och har mött så många personer som lider av stress. Boken med övnignar och cd-skiva ser jag som en möjlighet att nå ut till många människor så att de bättre kan ta vara på sina möjligheter – både att glädjas åt livet och lära sig möta svårigheter. Själv mediterar jag 30–45 minuter per dag och använder mindfulness i mitt dagliga liv så att det i dag är rikare än någonsin.
Moderator säger: Tiden är tyvärr ute, vi ber om ursäkt för teknikstrulet i början. Stort tack till dig Ola, och tack till alla er som ställt frågor!